Последни новини
Home / Законът / Министерство на правосъдието с уникален портал за електронно правосъдие  

Министерство на правосъдието с уникален портал за електронно правосъдие  

Defakto.bg

 

Министерство на правосъдието е създало  уникален портал за електронно правосъдие, съобщиха от ведомството.   Успешната реализация на портала позволява  пряк и удобен достъп на гражданите и бизнеса до редица услуги на различни институции – Министерство на правосъдието, Агенцията по вписванията, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, Главна дирекция  „Охрана“ Национално бюро за правна помощ и Централен регистър на особените залози.

Порталът е представен официално на пресконференция, на която присъства и зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов.  Отделните функционалности бяха демонстрирани от ръководителя на проекта Любов Бончева и от представител на фирмата, разработила портала  – „Сиела Норма“ АД.  Сред новите услуги бяха откроени възможността гражданите да подават жалби с квалифициран електронен подпис (КЕП), както и да се подават заявки за издаване на дубликати на удостоверения за юридическа правоспособност, съответно също при наличие на КЕП.

Автоматично ще бъдат актуализирани с последни редакции и всички текстове на нормативни актове, които Министерство на правосъдието има задължение да публикува в портала. Очаква се той да бъде достъпен за гражданите в началото на следващата година след правно регламентиране на актуализирането на съдържанието му.

„Сиела Норма“ АД разработи и новия дизайн на единния портал, който беше представен и одобрен от ръководството ва Министерство на правосъдието. Единната визия на всички сайтове, които се вливат в портала ще помогне за по-лесното намиране на търсената от потребителите услуга или информация. Порталът е разработен така, че да може да бъде използвана лесно пълната му функционалност от всички видове мобилни устройства, което допълнително ще улесни потребителите.

Значително е подобрен и достъпа до делата на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Отделните казуси ще могат да бъдат търсени по ключова дума, след което потребителят ще може посредством линк да се запознае с оригинала на текста, публикуван на сайта на ЕСПЧ.

Реализирането на проекта допринася за усъвършенстване функционирането на органите от сектор „Правосъдие”, посредством прилагане на е-правосъдие, оптимизира дейностите по предоставяне на електронни услуги чрез осигуряване на единен достъп до е-услуги, структурирана и актуална информация на изпълнителната власт в сектор „Правосъдие“, което е сред основните цели, заложени в Стратегията за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие в сектор „Правосъдие“ 2014г.-2020 г.

 

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.