Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ организира протест срещу избора на Втори главен прокурор

„Правосъдие за всеки“ организира протест срещу избора на Втори главен прокурор

Defakto.bg

Да си върнем държавата, призоват  правозащитниците

Инициатива „Правосъдие за всеки“ организара последен протестен митинг след назначението на назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор и предстоящият предизвестен вот на сегашния Сотир Цацаров начело на  Антикорупционната комисия.   Управляващите избират  втори главен прокурор, а прокуратурата в компилация с антикорупционната комисия, се превръща в най-силната и безконтролна власт в държавата, казват от сдружението.

Протестът е насрочен за днес, 2 декември, понеделник, от 18 ч. пред Съдебната палата.

В обръщение към гражданите от инициативата се обявява за  смяни на конституционня модел,   решителни реформи в Прокуратурата и ВСС, ограничаване на безконтролната власт и влияние на Главния прокурор, както и закриване на специализираните  съдилища и връщане към нормалността и върховенството на правото.

Време е да си върнем държавата, апелират правозащитниците.

Цялото обръщение:

Преди четири месеца призовахме всички свободни граждани и активни граждански организации да се противопоставим заедно на опита на олигархията да подчини напълно съдебната власт чрез планираното в едни други сгради назначение на единствения кандидат за Главен прокурор. Отзоваха се около четири хиляди души – гневни, но и ентусиазирани от това, че могат да застанат в защита на демокрацията, свободата и независимото правосъдие. На 29 юли се получи един от най-смислените, позитивни и зареждащи протести в новата ни история, след който някои хора с основание си припомниха летните протест от лятото на 2013 година.

И тогава, и сега, причината е сходна. Преди шест години депутатът-олигарх Делян Пеевски искаше да оглави мощната тайна служба ДАНС, а сега поиска да получи пълния контрол върху Прокуратурата и Висшия съдебен съвет, какъвто всъщност има от поне пет години!

През 2031-а малцина разбраха, че оставката на корпулентния медиен магнат от ДАНС, но оставането му като депутат и ръководен фактор в ДПС, всъщност продължи политиката на ментора му Доган за таен властови контрол при всички управления и върху цялата държава, а „порцията“ съдебна власт е определяща в полудемократична държава.

Благодарение на осемте протеста, които Инициатива „Правосъдие за всеки“ организира за няколко месеца, тези зависимости и влияния лъснаха с пълна сила и сега огромен брой хора вече разбират, че Гешев и Цацаров всъщност са другата шапка на Ахмед Доган и сценарият с „единствения кандидат“ и КПКОНПИ бе подготвен далеч преди датата 21 юли, когато официално издигнаха кандидатурата на вече назначения нов главен прокурор.

Последваха още силни протести, с подготвени от статуквото срамни провокации, но и с много силни послания и говорители, със символичната възпламеняваща светлина и вдъхновяваща атмосфера: над 2500 души на 10 септември; 1500 на 25 септември; около 1000 на 9 октомври. Хората намаляваха, обхванати от отчаяние и съмнения в успеха, но останаха най-силните духом и най-мотивираните в защита на Свободата и правата си! Имаше 500 души в деня на първия избор във ВСС, блокада на бул. „Мария Луиза“ отвъд строго охранявания, като във военно положение, широк периметър около сградата на ВСС и 20-часова блокада на Орлов мост от партньорите от БОЕЦ в този паметен ден. И едва 150 човека под дъжда в деня на повторния избор пред ВСС – чудесни, смели и отговорни граждани. Опитахме последния коз с искането до Президента и може би най-силния откъм речи протест на 18 ноември, но не се получи.

За сметка на това, вече ни готвят ВТОРИ ГЛАВЕН ПРОКУРОР, в лицето на Сотир Цацаров, а Прокуратурата – в компилация с антикорупционната комисия – се превръща в най-силната и безконтролна власт в държавата, в ПРОКУРОРСКАТА ДЪРЖАВА!
Имаме последен шанс да се противопоставим, макар и без изгледи за успех. Важното е да се види, че тази най-свободна и достойна част от иначе заспалото зимен сън гражданско общество е още жива и има своя глас и своята сила!

Време е да поискаме промяна на модела, промени в Конституцията и ограничаване безконтролната власт и влияние на Главния прокурор, решителни реформи в Прокуратурата и ВСС, закриване на специализираните (по същество извънредни) съдилища и връщане към нормалността и върховенството на правото.

ВРЕМЕ Е ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА! Няма кой друг да го направи вместо нас, гражданите. Нито Президентът би имал тази смелост, нито депутатите, зависими от олигархията, нито назначените от същата тази олигархия премиер и министри, нито борещият се с огромните си собствени проблеми и институции ЕС.

НИЕ СМЕ НА ХОД, ДРУГИ НЯМА! Чакаме ви на 2-ри декември в 18 ч. пред Съдебната плата, за да поставим новото гражданско начало, скъпи свободни хора!

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.