Последни новини
Home / Законът / Атакуваха Иван Гешев в Европарламента с „Апартаментгейт“, начина му на избиране и гражданските протести (допълнена)

Атакуваха Иван Гешев в Европарламента с „Апартаментгейт“, начина му на избиране и гражданските протести (допълнена)

Defakto.bg

Той отговори познато – твърденията почивали на невярна информация

Представеният от председателя на Комисията ЛИБЕ (за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, на Европейския парламент) като новият генерален прокурор на България Иван Гешев не бе срещнат радушно от евродепутатите. Обратното – бе атакуван по „горещите“ теми, по които неведнъж бе питан у нас и които провокираха сериозни протести. А, преди експозето на новоизбрания у нас обвинител №1, главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши си тръгна от залата – формално, нейният „панел“ бе изтекъл.

От своя страна, Иван Гешев отговори на евродепутатите в Брюксел така, както отговаря и на журналистите в България – че информациите са неверни, повтори и лайтмотива си за „подбудителите“, които били ударени от прокурорската активност, в рамките на закона (пред комисията на ЕП поне спести „олигарсите“). Де факто присъства на заседанието на ЛИБЕ.

И се започна…

Рамона Стругариу

Депутатката от Румъния Рамона Стругариу (от групата „Обнови Европа“, трета по големина в Европейския парламент, наследник на АЛДЕ) попита Гешев за „Апартаментгейт“, други скандали, поиска да разбере как вървят тези разследвания в България и дали г-н Гешев има някаква връзка с тях, включително пряка.

Стругариу взе на прицел и зам.-шефа на ЛИБЕ Емил Радев (ГЕРБ, ЕНП), по чиято покана новоизбраният главен прокурор бе на изслушване. Въпросът й беше разследва ли се отвличането на либийския танкер БАДР и вярно ли е, че Радев е ходил в Либия с оръжейния търговец Гигов да предлага откуп от 4,5 милиона.

Клеър Дейли

Депутатката от Ирландия Клеър Дейли (Европейска обединена левица) бе още по-остра  и обяви: България пада надолу в индекса за корупция и това не руши ли имиджа на страната?  „Присъствието на г-н Гешев предизвиква сериозни притеснения сред нас, включително и във връзка със скандала „Апартаментгейт“, искаме да го чуем и за групата „Недосегаемите“, за договарянията, донесли по-леки присъди. И още – кажете как сте били избран като главен прокурор на фона на много бурни протести от гражданите. Авторитетът на заседанието се подрива от присъствието ви!„, обяви Дейли.

Иван Гешев отвърна:  „Някои от въпросите явно почиват на невярна информация. В България само за последните 4 г. са замразени активи от престъпна дейност за над 1 млрд.евро. Това са резултати, с които може да се гордее всяка европейска страна!

Как съм избран като главен прокурор, това едва ли интересува толкова ЕП. Но бях избрах в публична процедура без аналог в ЕС, при 10-часово изслушване, отговорих на над 150 въпроса – писмени и устни, всякакви. Имаше протести, да.  Казаха масови, не бих могъл да се съглася. За мен е ясно, че зад тези протести стоят засегнати от прокуратурата интереси“.

После за разследването „Недосегаемите“ (в което обвиненията за организирана престъпност и мащабни данъчни измами бяха разделени и сключени споразумения с обвиняемите, довели до една малка ефективна присъда и повече условни) Гешев обяви отново, че информацията е „спекулативна и дълбоко невярна“. Аргументът му: „Наживо съм обяснил по БНТ за какво става въпрос – за всички със събрани доказателства българският съд постанови присъди„.

За „Апартаментгейт“ каза, че борбата с корупцията освен от съдебната власт зависи от много други институции.

„По този случай освен прокуратурата, работят данъчните, КПКОНПИ и други, сигурен съм, че по някои от тях ще има резултати. Но трябва да е ясно – не всичко извършено е резултат на престъпление и не всяко престъпление може да бъде доказано“.

Всъщност аферата  „Апартаментгейт“ у нас сериозно зацикли.  Скандалът с имоти, купени на занижени цени от високопоставени политици, доведе до оставката на Цецка Цачева като правосъден министър и на дясната ръка на Борисов Цветан Цветанов.  Прокуратурата  разпореди проверки по случая, които така и не приключват.   Антикорупционната комисия, която предизвестено ще оглави сегашния главен прокурор Сотир Цацаров,  не откри никакъв конфликт на интереси.

За „арестувания“ танкер и ходенето на евродепутата Радев и бизнесмена Гигов до Либия с предложение за съдействие за „освобождаването“ на БАДР от бургаското пристанище срещу консултантски договор за 4,5 млн. евро (така писа „Биволъ“) Гешев първо каза, че става дума за гражданско-правен спор, но после спомена и за водене на разследване за фалшиви документи. Дъщерята на бизнесмена – журналистката Ели Гигова, в момента е в екипа на Емил Радев в ЕП. Тя бе и на заседанието.

А иначе Иван Гешев бе започнал изложението си пред комисията ЛИБЕ така: „Приемам тази покана и като оценка за положените усилия и постигнатите от България устойчиви резултати при изпъленние на шестте показателя по Механизма за сътрудничество и проверка и пълното изпълнение на 17 ключови препоръки на ЕК“.

После обяви, че пречките пред практическото сътрудничество ще отпаднат, а ефективността в битката с трансграничната престъпност ще се повиши само чрез ускоряване и разширяване на споделената информация, взаимно признаване на процесуалните действияв рамките на предприето разследване, използване на събраните доказателства. Сиреч ратува за общи решения в областта на наказателното законодателство, насочено към „съгласувано функциониране на наказателноправните системи“.

Отчете успешни 10 международни операции на специализираната прокуратура, включително определената от него като „първата операция в ЕС срещу нерегламентирани парични преводи в особено големи размери по метода ХАВАЛА, финансиращ тероризъм.

Първата точка в дневния ред на Пленума на ВСС за четвъртък е Указ 273 на президента от 26 ноември – указът за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, издаден, след като с 20 на 4 мнозинството от кадровиците автоматично преподкрепи този свой избраник, без дебат върху мотивите на Румен Радев за неговото връщане. 

Това все още не означава, че от утре Гешев наистина става новият ни главен прокурор – най-малкото все още няма оставка от действащия Сотир Цацаров, чието избиране за председател на КПКОНПИ в парламента предстои.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Един коментар

  1. Иванка Кънчева

    Много елементарно е, да си мислим, че Гешев ще признае вина, за това, за което го питат.Обичайната практика е да се отрича.Надеждата е, Кьовеши да не вярва на Гешев и като заработи Европейската прокуратура, да започнат разследванията в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.