Последни новини
Home / Законът / Лаура Кьовеши към евродепутати: Новата структура трябва да е независима, силна, осигурена, ако я искате ефективна! (Допълнена)

Лаура Кьовеши към евродепутати: Новата структура трябва да е независима, силна, осигурена, ако я искате ефективна! (Допълнена)

Defakto.bg

          Тя не изслуша изложението на Иван Гешев, тръгна си след „нейната“ част

Новият главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши днес бе на първото си изслушване пред Комисията ЛИБЕ – за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. И ясно очерта ред въпроси.

По това време в комисията бе и новоизбраният главен прокурор на България Иван Гешев – в края на редицата на поканените гости, забелява репортер на Де факто.  В ЛИБЕ днес освен Кьовеши бяха и представители на високо ниво на ЕК, Евроюст, Европол.

Любопитното е, че Лаура Кьовеши си тръгна преди да започне изложението на Иван Гешев за трансграничното сътрудничество. Новият главен прокурор на ЕС излезе след финала на първата част на заседанието, втората започна с нашия новоизбран главен прокурор. Дали е знак? Може би да, а може би просто случайност.

Заседанието се председателстваше от шефа на ЛИБЕ Хуан Фернандо Лопес Агилер.

Лаура Кьовеши заяви: „Заедно с моите колеги от новата европейска прокуратура ще направим всичко да започнем да действаме през 2020 г. За да се случи това извън правната еврорамка и транспонирането й в националните законодателства, е нужна яснота как ще се осъществява подкрепата за всеки от делегираните прокурори (които действат в съответните държави – б.р.),  яснота за казусите, за набиране на необходимия персонал – и на централно ниво, и за делегираните прокурори. По сегашната бюджетна рамка нямаме достатъчен персонал. Трябва да си отговорим дали искаме европейска прокуратура само за да я има или за да е ефективна“.

Преди това новият главен прокурор на ЕС каза, че приемането на регламента за Европейската прокуратура е историческо достижение и за нея е огромна чест да е първият й ръководител.

„Знам и че очакванията на гражданите са много високи. За да сме ефективни в борбата с корупцията има основни изисквания – независима съдебна система, законодателство, изземване на печалбите от престъпна дейност, превантивна дейност, увеличававне доверието в институциите които се занимават с борбата с корупцията. Харесва ми идеята да има стратегически подход, да търсим дългосрочен ефект. Но трябва и да сме последователни, да знаем какво искаме да постигнем и да имаме съответните средства Новата прокуратура трябва ефективно да разследва измами и да има ефективно възстановяване на щетите. Но няма да намалим измамите само с разследвания и присъди, прокуратурата има и непряка роля – анализ на типичните престъпления, които са били разследвани, и начинът на процедиране, така че да се идентифицират основните искове. Нужно ни е тясно сътрудничество с Европол, ОЛАФ, Евроюст, ще сключим споразумения с тях. Общата препоръка е да работим последователно и всички. Европейската прокуратура трябва да е навсякъде, където ще има подозрения за измами със средства на европейския бюджет, нужно е сътрудническво с Европейската сметна палата.

Дами и господа, през половината от живота си съм била прокурор, можем да го постигнем само ако работим като екип – прокурори, национални власти, европейски институции. Всички сме наясно колко е жизнено необходимо да има върховенство на закона, ще се сблъскаме с опасни хора, затова европейската прокуратура трябва да е недзависима и силна!“

Към Кьовеши имаше много въпроси от евродепутати, включително и за разширяване на компетентността и правомощията на Европейската прокуратурапо корупцията и организираната престъпност. Всички до един поздравяваха новия главен прокурор на ЕС за избирането й.

На въпроса за разширяване на правомощията Кьовеши прикани засега той да остане отворен.Бе категорична – в много от случаите връзката между тероризма и измамите е налице, но…

Европейската прокуратура ще започне работа догодина с 29 души персонал, от които 14 ще са ангажирани по един или друг начин с разследванията. В същото време се очаква при старта й новата прокуратура да тръгне с 1000 дела.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

  Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна …

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.