Последни новини
Home / Гостува ни / Елена Йончева: Не съм за санкции срещу Русия, но съм против прокуратурата на една държава да преследва съдии на друга

Елена Йончева: Не съм за санкции срещу Русия, но съм против прокуратурата на една държава да преследва съдии на друга

Defakto.bg

По повод широко дискутираните  новини, че левият евродепутат  Елена Йончева е подкрепила резолюция на ЕП срещу Русия,  в позиция до медиите тя заява, че  никога не е била за санкции срещу Русия, но е категорично против прокуратурата на една държава да преследва съдии на друга.

Цялото изявление:

„По въпроса за санкциите срещу Русия съм изказвала многократно позицията си, че те трябва да отпаднат, защото носят ущърб и на двете страни и са неефективни. Проблемите трябва да се решават в диалог, а санкциите прекъсват ефективната комуникация.

Но да уважаваш народа на една държава не означава да си безкритичен към нейното управление. Против съм политическо мотивирано преследване на магистрати, на съдии от друга държава. И вярвам, че тази позиция трябва да се отстоява.

В резолюцията на ЕП относно действията на руската прокуратура срещу съдии, следователи и прокурори от Литва, участвали в разследването на трагичните събития от 13.01.1991 г. се реагира на опасен прецедент, недопустим според “Основните принципи на независимост на съдебната власт” на ООН, както и на договорите за гарантиране на зачитането на принципите на правовата държава на ЕС.

Смятам, че завеждането на наказателни производства от една държава спрямо магистрати от друга страна е недопустим натиск за въздействие върху  решенията на една суверенна държава.  Подобен прецедент може да се окаже много опасен и да бъде използван и срещу други държави, включително и срещу България. Като представител на България в ЕП, аз виждам своята роля да защитавам интересите на моята страна.

Само единна позиция на държавите от ЕС могат да бъдат защита срещу подобни опасни практики. Това явно се разбра и от гласуването в ЕП, където осъждането на подобни действия беше подкрепено от 492 депутата при 43 против.

Резолюцията има предупредителен характер и не съдържа предложение за нови икономически санкции срещу Русия.

Отхвърлих и ратификацията на Истанбулската конвенция. Гласуването “въздържал се” във всеки един парламент, включително и в ЕП, не означава подкрепа. Не подкрепям ратификацията на ИК поради нееднозначното тълкуване на определени текстове в нея, но съм убедена, че трябва да се използват всички възможности за защита на жените от домашно насилие“,  завършва коментара си Елена Йончева.

Пред 29 години 

На 13 януари 1991 г., след като Литва обявява независимост от СССР, 14 мирни граждани са убити, а над 800 са ранени при атака на съветските войски срещу телевизионната кула в столицата Вилнюс.

През март 2019 г. литовски съд призна за виновни 67 във военни престъпления души. Сред тях са тогавашният съветски министър на отбраната Дмитрий Язов и председателят на КГБ Владимир Крючксов. По онова време руските власти не отговарят на призива на литовските за сътрудничество по въпроса.  През 2018 г. Москва започна наказателно  разследване срещу литовските съдии, прокурори и следователи, участвали в разследването на събитията отпреди почти 29 години.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.