Последни новини
Home / Законът / Идната седмица Антикорупционната комисия ще се сдобие с нов шеф

Идната седмица Антикорупционната комисия ще се сдобие с нов шеф

Defakto.bg

Парламентарната комисия  излуша кандидатие за поста

Въпроси на „Правосъдие за всеки “ изнервиха Цацаров

Комисията за борба с корупцията изслуша кандидатите да оглавят  Антикорупционната комисия – Сотир Цацаров и Васил Найденов.  Предстои парламентарната комисия да изготви доклад, който да представи в Пленарна зала.

Номинацията на Сотир Цацаров за поста е на ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Симеон Найденов  беше излъчен от партия „Воля”. ДПС поне на думи,  още мислят, но Хамид Хамид вече обяви, че  професионализмът на главния прокурор е  богатство за България.

Социалистите не издигнаха кандидат –  смятат,  че не парламентът с обикновено мнозинство,  а президентът трябва да определя председателя на Антикорупционната комисия.

По време на изслушването Цацаров и Найденов имаха по 15 минути, за да представят концепцията си за работата на комисията и също така ще трябва да отговарят на въпроси от залата.

В рамките на изслушването  пръв говори Симеон Найденов, който е и член на комисията за  борба с корупцията в Народното събрание.  Представил е 5-странична концепция, която сам е определил като „скицирани насоки“.    Залага на превенцията чрез взаимодействие с другите институции и в партньорство с неправителствени организации.

Кандидатът на „Воля“ посочи, че е бил и от двете страни на бариерата – и като обвинител, и като защитник. Според него този опит ще му бъде от полза, за да ръководи безкомпромисно комисията.  Амбицията му е да работи за среда без корупция. Ако  бъда избран няма да допусна да има разлики между декларации и имотно състояние, каза Найденов.

На  въпрос дали двамата кандидати имат намерение да  довършат мандата си,  Найденов отвърна:  „Не мога да кажа, Всевишният може би знае. Ако съм жив и здрав, аз ще се постарая да го изкарам и ще мога да го изкарам. Но един мандат не е достатъчен, за да се справи или да намали корупцията в България. Може би и няколко мандата няма да са достатъчни“.

Цацаров бе по-категоричен,  той ще довърши мандата си, който приключва през  2024 г., – новият шеф на Комисията  ще довършва мандата на подалия оставка  Пламен Георгиев.

Сотир Цацаров, който е фаворит за поста депозира концепция от 25 страници и повтори тезата си, че  без промяна вътре в комисията, промяна на доверието към работата й отвън „няма как да се получи“.  Възнамерява да намали централизацията в КПКОНПИ и да оптимизира администрацията .  „От 482 -ма служители на комисията, само 7%  се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случаи броят на оперативните служители трябва да бъде увеличен”, заяви Цацаров.  „Дирекция „Антикорупция” трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната”.

Ще бъде направен и  преглед на всички започнати проверки за корупция от лица, заемащи висши държавни длъжности и планиране на всяка проверка на конкретни действия. Работата по разкриване на корупцията, трябва да е основен приоритет на комисията и на председателя, посочи  действащият главен прокурорЗа управление на обезпеченото  имущество вече е постиганото споразумение с прокуратурата.

Цацаров  повтори позицията, че е КПКОНПИ не се нуждае от нови правомощия – да задържа, има достатъчно органи, които имат тези правомощия, каза Цацаров.  „Не се нуждае и от правомощия да разполага със собствени средства за СРС.  Правомощията, които има КПКОНПИ са напълно достатъчни, нови не са необходими. Действащите трябва да бъдат развити”.

Предлага да се създаде Консултативен съвет към антикорупционната комисия с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт. „Липсата на ясни и единни декларации за имущества и интереси води до голямо объркване.   Обяви се и за опростяване на декларациите и облекчаване на сигналите, като подчерат, че подателите им трябва да получат по-сигурна защита. И задължително уведомяване на подателите за предприетите действия.

Цацаров заяви още, че  е твърде широк кръгът от лица на висши публични длъжности, които са задължени да подават декларации за конфликт на интереси. По думите му цялостно премахване на категорията „общински съветници“ от лицата задължени да подават декларации не е полезно. Според него трябва да се търси някакъв работещ механизъм, среден вариант – поне общинските съветници в столицата, областните градове и в онези население места с над определена численост да се водят лица заемащи висши публични длъжности. Той постави и друг проблем  –  за неравното третиране на хората с брак, във фактическо съжителство и във фактическа раздяла. Проблемът е в това, че при сключен брак си длъжен да обявиш всичко, което е придобил съпругът ти и тази информация е видима в декларацията ти. Ако си в съжителство, пак обявяваш, но пък може да заявиш, че не искаш данните за партньора ти да бъдат огласявани. Ако пък заявиш, че си във фактическа раздяла съвсем нищо не декларираш за него. Това не е редно, смята Цацаров.

Той се обяви за  по – активна медийна политика на Комисията и равен достъп до инфорамция на всички медии    В момента сайта на комисията служи само за служебно ползване, а трябва да стане интерсен и по-достъпен  за гражданите, каза той.

И двамата номинирани за поста,  отговориха на въпроси, зададени от народни представители и неправителствени организации.

Едни и същи лица и кръгове атакуват и Антикорупционната комисия, и прокуратурата, каза в отговор на въпрос за ниското доверие към КПКОНПИ Сотир Цацаров.  Без да посочва имена,  той повтори характераната теза и на Иван Гешев при критики на прокуратурата,  че това са „хора с интерес комисията да не работи“.   „Всеки, който е със запорирано имущество, няма как да е позитивно настроен към тази комисия“

Единствените въпроси, които видимо изнервиха главния прокурор,  бяха поставените от „Правосъдие за всеки“На въпроса  какво показа анализът му като главен прокурор за съотношението между ресурсите, които КПКОНПИ поглъща, за да функционира, и размера на действително постъпилите в бюджета средства от нейната дейност, Цацаров разкритикува глагола  „поглъща“ –  показвал недопустимо отношение към един държавен орган.

За мен въпросът е некоректно зададен, коментира  той и добави, че  КПКОНПИ не е търговска компания, а орган създаден от държавата със закон, който провежда политика по превенция на корупцията.  „Елементарно  е да се пресмя колко поглъща и колко отнема КПКОНПИ, защото има и други дейности“, заяви Цацаров, според който в работата си по отнемане на имуществото комисията действа изключително ефективно.   Така излиза,  че 85% от държавните институции поглъщат много, но не дават нищо, а това не е вярно, каза той.

Посочи и цифри: Общият размер на наложеното обезпечение на имущество през първото тримесечие на  2019 г.   от  КПКОНПИ е в размер на 165 999 953 лева .

Общият размер на отнетото имущество със влезли в сила съдебни решения за 2018 г. е малко над 13 млн. лева.

Очевидната разлика между запорираното имущество и  реалното отнетото, не бе коментирана.

Цацаров сгълча задочно правозащитниците, че не познават закона заради въпроса им –  ще запази ли  Антон Славчев като  заместник  в комисията „с оглед натрупаните съмнения за негови имотни сделки и оценката на работата му досега“  или ще поиска от НС нов  заместник.   По закон председателят няма никакви правомощия за освобождаването на зам.председателя, отговори главният прокурор.

На друг от 6-те въпроса,     поставени от „Правосъдие за всеки“ – дали е била образувана проверка по неразчистените съмнения за  приходите на Пламен Георгиев, бившият шеф на КПКОНПИ,  и дали се изследва  съответствието между доходи и придобито имущество, Цацаров реагира на  израза „неразчитени“ съмнения. Отговорът му гласеше: „По лично мое разпореждае бе образува проверка, която бе възложена на НАП. След надлежна проверка по ДОПК, НАП не откри каквито и да е нарушения“.

На въпрос дали „Антикорупционната култура на хората трябва да залегне в програмата на училищата и университетите“, другият кандидат   Симеон Найденов отговори, че това не бива да се случва в ранните години на децата. „Корупцията е лоша дума, те не трябва да я научат в крехка възраст и да свикват с нея“, заяви той. Цацаров се съгласи с Найденов.

И двамата кандидати се обявиха за  разширяване на сградния фонд на КПКОНПИ.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

  Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна …

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.