Последни новини
Home / Законът / Манолова: Правителството връща задължителната колективизация с ТКЗС-та, но в полза на едрите собственици

Манолова: Правителството връща задължителната колективизация с ТКЗС-та, но в полза на едрите собственици

Defakto.bg

Промените в Закон за земеделските земи  са заплаха за малките земеделски производители

 „С публикувания проект на Закона за земеделските земи на практика правителството връща ТКЗС-тата, в които собствениците не са имали право да се разпореждат със земята си. С внесения законопроект се убиват малките производители в сектор „Земеделие“, а те обработват близо 10 млн. дка земя в интензивно производство – овощарство, тютюнопроизводство, зеленчукопроизводство и животновъдство.“

Така  Мая Манолова коменитра  публикувания за обществено обсъждане проект на Закона за земеделските земи. Тя  посочва, че темата за уедряването на земята засяга  над 3 млн. българи, а предложеният проектозакон е в полза само на едрите собственици на земя.

Според нея  основният проблем е предвиденото уедряване на земеделските земи, при което земята на дребните собственици се слива с тази на едрите собственици.  Това става чрез включването им в съсобственост, където малките собственици имат миноритарен дял и дори да възразят срещу това сливане, администрацията не е длъжна да се съобрази с тях.

Законът не предвижда възможност дори за оспорване на издаването на нови планове и актове за собственост по съдебен път.

Според Манолова правителството предлага връщането на задължителна колективизация с ТКЗС-та. „Единствената разлика е, че сега се прави в полза на феодални частни собственици“, посочва тя в своята позиция.

По думите й в момента е налице свръх-концентрация на собствеността на земеделската земя, като над 80% от нея се управлява от едва 1,5% от стопанствата.

„В този смисъл не считам, че задължителното и в някои случаи насилствено уедряване на земята ще допринесе за по-устойчивото и ефективно обработване. В същото време обаче, такова уедряване силно ограничава свободата и възможностите на индивидуалните собственици да управляват и да се разпореждат със земите си.“

Манолова и екипът й смятат, че така предложените текстове са силна заплаха и за малките земеделски производители, които ще са принудени да се съобразяват с парцелирането, изготвено в полза на едрите производители.

Според Манолова с процедурата се допуска едрите собственици да не заплащат дължимото възнаграждение по договорите за използването на земята и същевременно запазват правото си да получават европейските субсидии, изплащани на площ по схемите и мерките на Общата селскостопанска политика.

Според нея законопроектът обединява три земеделски закона, но запазва действието на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който позволява продължаващата вече 30 години, след началото на прехода, реституция. А материята за довършването на поземлената реституция по същество не е засегната, което според нея и експертите в екипа й ощетява милионите собственици на земя.

„Подкрепяме предложението земеделската земя да не може да променя предназначението си за срок от седем години след покупката, но предвидените в законопроекта изключения на практика обезсмислят това ограничение, като позволяват изменение, когато промяната на предназначението е предвидена в Общ устройствен план или в случаите на концесии и други“, казват още Манолова и екипът й.

„Считаме за правилна промяната, която проектът на закон въвежда в правилата, по които ще се отдава под наем и аренда държавна земя, но настояваме в търговете оттук нататък да могат да участват само кандидати, които, заедно със свързаните с тях лица, обработват максимум 3 000 дка“, е заключението на екипа.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.