Последни новини
Home / Законът / Обединените свободни адвокати искат честен, а не нагласен вот за органи на Софийската адвокатска колегия

Обединените свободни адвокати искат честен, а не нагласен вот за органи на Софийската адвокатска колегия

Defakto.bg

Месец преди вота за нови органи в столичната  адвокатска колегия,  Обединението на свободните адвокати (ОСА) отправи остро писмо до  Софийския  адвокатски съвет и  Висшия адвокатски съвет, в което се настоява за коренна промяна на модела за избор на ръководство на най-голямата адвокатска  общност в страната. От сдружението искат  да се сложи край на практиката да се гласува „по списък“ на изборите за ръководство на Софийската адвокатска колегия,  кандидатите да обявят концепцията си, да се формират своеобразни листи, да се осигурят паравани за гласуване.

В писмото се казва:  „Мнозинството от адвокатите са отвратени и отказват да участват изобщо в избори, при които се допуска такъв сценарий. Това е и основната причина за изключително ниската избирателната активност в САК (около 3-4 % от всички адвокати в колегията). Тази ниска избирателна активност навярно е целен резултат, спомагащ за преизбирането на едни и същи хора в органите вече дълги години“.

Ако  не бъдат предприети адекватни мерки за ограничаване на порочната практика да се гласува контролирано и „по списък“ и не  бъдат осигурени  честни и равнопоставени избори,  след вота  през 2020 г. ОСА ще  сезира компетентни български органи и международни адвокатски институции, пише в писмото. То е подписано от адв. Емил А. Георгиев,  председател на на УС (на снимката).

През януари догодина Софийска адвокатска  колегия  ще избира Председател и членове на Адвокатския съвет, членове на Дисциплинарния и Контролния съвети.
По мнение на сдружението на свободните адвокати, тези избори са станали  „символ на порочна практика, при която не са определящи състезанието на идеи, личности и платформи, а адвокатите от САК са свидетели на задкулисно договаряне за включване в управителните органи на определени лица (и дори предварително подготвени екипи), за които се гласува с раздаване на списъци (от номер до номер).   Всички ние сме наясно, че такава подкрепа винаги води до зависимости“.

И още: Многобройни са случаите, в които решенията на Общото събрание на САК се вземат от не повече от 150 адвокати (при списъчен състав от 6100 адвокати), а за избори на органите гласуват не повече от 7-8% от избирателите, имащи право на глас. Това целяно води до изкривяване на вота и липса на представителност, тъй като избраните в органите адвокати не се ползват с подкрепата и доверието на повече от 90% от адвокатите.

Сдружението приканва действащите  управителни органи  спешно да предприемат  реални действия за честни и представителни избори и настояват:

1. В дневния ред на ОС на САК, оповестен чрез обнародваната в Държавен вестник покана, да бъде предвидено задължение за представяне от всеки кандидат за Председател на САС на неговата платформа и програма за следващите три години, която следва да бъде публикувана на вниманието на адвокатите чрез страницата на САК, минимум две седмици преди датата на изборите.  Същото гарантира както своевременна предизборна информираност на членовете на колегията, така и позволява на кандидата първо сам да прецени годността на идеите си, а след това го задължава да следва поетите ангажименти за политика и реформи. И не на последно място – контролът върху последващото изпълнение ще може да бъде упражняван с цел запазване интересите на членовете на САК.

2. В дневния ред на ОС задължително да бъде предвидена процедурна възможност в рамките на 15 минути кандидатът да изложи своята програма, а в рамките на мин. 30 минути за всеки кандидат за Председател на САС, поотделно, да могат да бъдат задавани въпроси от всеки адвокат, имащ право на глас.

3. За в бъдеще, при гласуванията да бъдат осигурени необходимия брой паравани за гласуване, зад които единствено да може да се гласува, при спазване тайната на вота. Изборите в САК за органи на САС, делегати на ОСАС, и при избора на органи на ВАДС не може и не трябва да се подчиняват на различни от общоприетите демократични принципи.

4. Настояваме за всички видове избори на САК, от 2020г. нататък, кандидатите в изборната бюлетина да бъдат подреждани по азбучен ред, без въвеждане на номерация, а НЕ по „реда на подаването на заявленията“ или по друг, умишлено подбран критерий, който позволява улеснено/контролирано гласуване „по списък“, „от номер до номер“ и т.н.

 „Вярваме, че в една свободна, независима и самоуправляваща се Адвокатура трябва да се търсят не постове за хората, които ще гласуват по определен начин, а в органите на управление на едни толкова горди и свободни лица – упражняващите адвокатска професия,  ще намерят място  личности с опит и с доказан авторитет, с визия за бъдещото развитие, които са призвани да разрешават проблемите и да служат единствено на адвокатите„, смятат  от “Обединение на свободните адвокати“.

Те заявяват  готовност да  закупят първия параван, зад който да бъде проведено гласуването и който ще предоставят безвъзмездно за ползване от Изборните комисии за всички последващи избори. 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

  Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна …

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.