Последни новини
Home / Законът / Пет неправителствени организации бойкотират предрешения избор на Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Пет неправителствени организации бойкотират предрешения избор на Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Defakto.bg

Специализираната парламентарна комисия за борба с корупцията ще изслушва двамата кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) – настоящия главен прокурор Сотир Цацаров и депутата от „Воля“ Симеон Найденов.

Пръв ще говори Найденов, който е и член на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание. По думите му неговата  5-странична концепция са  „скицирани насоки“ за дейността на Антикорупционната комисия.  Амбицията му е да работи за среда без корупция.  Залага на превенцията чрез взаимодействие с другите институции и в партньорство с неправителствени организации. Смята, че има шансове да събере депутатска подкрепа.
„Щом съм приел кандидатурата – може би да“, казва Симеон Найденов.

25-те страници на Сотир Цацаров предлагат организационни мерки за укрепване капацитета на КПКОНПИ. Сегашният  главен прокурор  отчита направеното от предсрочно подалия оставка, заради недекларината си  терасата,  Пламен Георгиев.  Смята, че „някакъв начин“ ще я събуди от “ състоянието, в което се намира сега“.

В навечерието на изслушването пет от най-сериозните неправителствени организации в сектор „Правосъдие“ обявиха, че няма да задават въпроси към кандидатите, за да не легитимират опорочената според тях парламентарна процедура. Пет водещи неправителствени организации обявиха в  обща позиция отказа си  да дават становища и да задават въпроси при избора на председател на КПКОНПИ.  Според Фондация „Антокорупционен фонд“, Фондация „Български адвокати за правата на човека“, Фондация „Български институт за правни инициативи“, Фондация „Институт за пазарна икономика“ и Фондация „Програма достъп до информация“ предстоящото назначение е предрешено и това е „поредната процедура, страдаща от пороци като липса на състезателност, липса на прозрачност и публичност, отсъствие на професионален и обществен дебат за състоянието на органа“

Според правозащитниците,  изпращането на становища и въпроси към кандидатите води единствено до легитимирането на една фасадна и компрометирана в своя зародиш процедура. „Не желаем да допринасяме за обезсмислянето на един иначе демократичен инструмент, какъвто е участието чрез становища и въпроси от представители на гражданското общество в процедурата по избор на председател на КПКОНПИ. Този своеобразен „бойкот“ е безпрецедентна, но неизбежна стъпка към разобличаване на очевидни паравани на предварително взети по непрозрачен начин решения„, заявяват от петте неправителствени организации.

Отвореното им писмо е адресирано до председателя на НС Цвета Караянчева и шефовете на парламентарни групи.

Ето и пълния му текст:

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

По силата на чл. 9, ал. 5 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и § II, т. 3 от Процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на председател на КПКОНПИ, юридически лица с нестопанска цел могат да представят становища, включващи и въпроси към издигнатите кандидати за председател на органа.

Въпреки предоставената ни от закона възможност, заявяваме, че няма да се възползваме от нея. Дългогодишният ни опит в изследване и наблюдение на процесите в съдебната власт, сферата на правата на човека и върховенството на правото, ни дава основание да твърдим, че предстоящият избор на председател на КПКОНПИ е предрешен.

Наблюдавайки процедурите по избор, извършвани от Народното събрание, констатираме със съжаление, че това е поредна процедура, страдаща от пороци като липса на състезателност, липса на прозрачност и публичност, отсъствие на професионален и обществен дебат за състоянието на органа. Заставаме зад убеждението, че изпращането на становища и въпроси към кандидатите ще доведе единствено до легитимирането на една фасадна и компрометирана в своя зародиш процедура. Не желаем да допринасяме за обезсмислянето на един иначе демократичен инструмент, какъвто е участието чрез становища и въпроси от представители на гражданското общество в процедурата по избор на председател на КПКОНПИ. Този своеобразен „бойкот“ е безпрецедентна, но неизбежна стъпка към разобличаване на очевидни паравани на предварително взети по непрозрачен начин решения.

Обстоятелства около процедурата за избор на председател на КПКОНПИ поставят сянка на съмнение за неясни, поне за широката общественост, договорки, чрез предварителното ѝ обвързване с процедурата за избор на главен прокурор. Смятаме, че е недопустима, като граничи с абсурда, ситуацията, в която действащ главен прокурор обикаля парламентарните групи, за да събира депутатска подкрепа за своята номинация за ръководител на орган на изпълнителната власт. Такива действия опорочават процедурата за избор на председател на КПКОНПИ в нейния зародиш. Превръщат се в предпоставка за основателни граждански подозрения, че органите на различните власти действат в някаква криворазбрана симбиоза, която не е в изгода на демократичния ред в страната (чл. 8 КРБ). Именно реалното разделение на властите, което намира израз в принципа власт власт възпира, гарантира свободата и правата на гражданите, а не личностното и кадрово обвързване между изпълнителни, съдебни и законодателни органи.

Уважаеми народни представители, изборът на председател на КПКОНПИ е от ключово значение за българското общество и неговото усещане за справедливост. Вашите гласове ще решат кой ще оглави един апарат с разнородни функции, които изкусно могат да послужат за репресия и властови произвол. Във вашите ръце е изборът дали да укрепите държавността или напротив, да спомогнете за продължаващите процеси по ерозия на правовия ред в страната

С уважение:

Бойко Станкушев, Директор на Фондация „Антокорупционен фонд“

Диляна Маркова Изпълнителен директор Фондация „Български адвокати за правата на човека“

Биляна Гяурова-Вегертседер Директор Фондация „Български институт за правни инициативи“

Светла Костадинова Изпълнителен директор Фондация „Институт за пазарна икономика“

Д-р Гергана Жулева Изпълнителен директор Фондация „Програма достъп до информация“

 

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.