Последни новини
Home / Законът / От 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще е 250 лв, обезщетението за отглеждане на деца – същото ( 380 лв)

От 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще е 250 лв, обезщетението за отглеждане на деца – същото ( 380 лв)

Defakto.bg

Парламенът прие от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст да бъде 250 лв.   Това се случи след като народните представители приеха текстове от Закона за бюджета на ДОО.  От 1 януари до 30 юни 2020 г.  минималната пенсията за стаж и възраст ще бъде 219,43 лв.

Това стана с промени в т Закона за бюджета на ДОО.

Първоначално минималната пенсия трябваше да се увеличи по швейцарското правило с 6.7%, но Патриотите  се наложиха  тя да стане 250 лв. от 1 юли в изпълнение на предизборните си ангажименти.

БСП поиска минималният размер от 1 януари  да стане 250 лв., а от 1 юли – 300 лв.  Предложенията на социалистите бяха отхвърлени.  От ДПС направиха предложение  размерът от  250 лв. да започне да се заплаща от  1 януари 2020 г., а не от 1 юли.  И тяхното предложение бе отхвърлено.  От първи юли ще бъдат увеличени  всички пенсии с 6,7 %.

Максималният осигурителен доход остава 3000 лв., а минималният за самоосигуряващите се ще е 610 лв., колкото става минималната заплата от 1 януари. За земеделските и тютюнопроизводители  минималните осигуровки ще се правят върху 420 лв.

Паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и догодина остава 380 лв.  Социалистите  настояха  това обезщетение да се изравни  с минималната  работна заплата, която да е 650 лева.   Не бе прието, а заложената минимална  заплата е 610 лв.

Според новия социален  министър Деница Сачева подкрепата на семействата изисква комплексен подход. Правителството има тригодишна програма за изграждане на детски градини, а таксите за децата от социално слаби семейства ще бъдат поети от бюджета, казя тя.

Спас Гърневски
Заради обиди към лявата опозиция, депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски ще бъде наказан с порицание.  Наказанието се налага след снощния хаос в  парламента заради протести на БСП и ДПС по повод отхвърлените им предложения за по високи плащания.  В арсенала си от аргументи  срещу депутатите от опозицията  Спас Гърневски  включи и  обръщението  – „Червени боклуци“!

От БСП  поискаха по-сериозно наказание. Георги Свиленски се аргументира:

“Г-н Гърневски трябва да бъде отстранен минимум от едно заседание, по правилник е до три. Ако аз вчера съм нарушил, а вероятно съм нарушил правилника, моля, също да бъда наказан“..

Цвета Караянчева свика нов председателски съвет, след който се разбра,  че наказанието на Спас Гърневски заради обидни реплики в пленарната зала остава същото.  „Остава такова каквото е  – порицание. Хубавото е, че се разбрахме за едно. От тук нататък от залата да отсъства езика на омразата“, надява се  Караянчева.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.