Последни новини
Home / Законът / От 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще е 250 лв, обезщетението за отглеждане на деца – същото ( 380 лв)

От 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще е 250 лв, обезщетението за отглеждане на деца – същото ( 380 лв)

Defakto.bg

Парламенът прие от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст да бъде 250 лв.   Това се случи след като народните представители приеха текстове от Закона за бюджета на ДОО.  От 1 януари до 30 юни 2020 г.  минималната пенсията за стаж и възраст ще бъде 219,43 лв.

Това стана с промени в т Закона за бюджета на ДОО.

Първоначално минималната пенсия трябваше да се увеличи по швейцарското правило с 6.7%, но Патриотите  се наложиха  тя да стане 250 лв. от 1 юли в изпълнение на предизборните си ангажименти.

БСП поиска минималният размер от 1 януари  да стане 250 лв., а от 1 юли – 300 лв.  Предложенията на социалистите бяха отхвърлени.  От ДПС направиха предложение  размерът от  250 лв. да започне да се заплаща от  1 януари 2020 г., а не от 1 юли.  И тяхното предложение бе отхвърлено.  От първи юли ще бъдат увеличени  всички пенсии с 6,7 %.

Максималният осигурителен доход остава 3000 лв., а минималният за самоосигуряващите се ще е 610 лв., колкото става минималната заплата от 1 януари. За земеделските и тютюнопроизводители  минималните осигуровки ще се правят върху 420 лв.

Паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и догодина остава 380 лв.  Социалистите  настояха  това обезщетение да се изравни  с минималната  работна заплата, която да е 650 лева.   Не бе прието, а заложената минимална  заплата е 610 лв.

Според новия социален  министър Деница Сачева подкрепата на семействата изисква комплексен подход. Правителството има тригодишна програма за изграждане на детски градини, а таксите за децата от социално слаби семейства ще бъдат поети от бюджета, казя тя.

Спас Гърневски
Заради обиди към лявата опозиция, депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски ще бъде наказан с порицание.  Наказанието се налага след снощния хаос в  парламента заради протести на БСП и ДПС по повод отхвърлените им предложения за по високи плащания.  В арсенала си от аргументи  срещу депутатите от опозицията  Спас Гърневски  включи и  обръщението  – „Червени боклуци“!

От БСП  поискаха по-сериозно наказание. Георги Свиленски се аргументира:

“Г-н Гърневски трябва да бъде отстранен минимум от едно заседание, по правилник е до три. Ако аз вчера съм нарушил, а вероятно съм нарушил правилника, моля, също да бъда наказан“..

Цвета Караянчева свика нов председателски съвет, след който се разбра,  че наказанието на Спас Гърневски заради обидни реплики в пленарната зала остава същото.  „Остава такова каквото е  – порицание. Хубавото е, че се разбрахме за едно. От тук нататък от залата да отсъства езика на омразата“, надява се  Караянчева.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.