Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия назначи нови обвинители във ВАП и ВКП

Прокурорската колегия назначи нови обвинители във ВАП и ВКП

Defakto.bg

Нови обвинители в двете върховни прокуратури – Върховната административна прокуратура (ВАП) и Върховната касационна прокуратура (ВКП) бяха назначени днес. Това стана по реда на чл. 193, ал. 6 – според класиране във вече проведен конкурс, след освобождаване на нови места в рамките на 9 месеца.

Във ВАП отива Ивайло Медаров от Софийската окръжна прокуратура. Повишението му е при второ класиране, тъй като първата „под чертата“ обвинителка от Благоевград не е встъпила в длъжност.

Във ВКП са повишени Паулина Недялкова и Бонка Великова от Софийската апелативна прокуратура, Галина Стоянова и Светлана Фотева от апелативната специализирана прокуратура и Димитрия Ганчева от ОП-Пазарджик.

Втори мандат за окръжния прокурор на Русе

Със 7 на 1 гласа кадровиците преизбраха Георги Георгиев за окръжен прокурор на Русе втори мандат. Конкурент му бе редовият обвинител оттам Николай Николов. Георгиев бе подкрепен и от Сотир Цацаров.

Като основен проблем изтъкна бавените с години трийсетина дела за пране на пари и данъчни престъпления, от които 18 не приключват повече от петилетка. А затрудненията идвали от участието носновно на румънци в престъпната дейност, необходимостта от преводи на документи и комплексни експертизи. Преизбраният окръжен прокурор се надява залежалите разследвания да приключат до март догодина.

Опонентът му говори за създаването на колегиална атмосфера в окръжната прокуратура и използването на кадрите включително според специализациите им.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.