Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Премиер и главен прокурор говорят за търговия с влияние, а независимо разследване ще има ли?

Лозан Панов: Премиер и главен прокурор говорят за търговия с влияние, а независимо разследване ще има ли?

Defakto.bg

След „Двете каки“ да не стане „Двете батки“, опасява се председателят на ВКС

В рамките на няколко  седмици и премиерът, и главният прокурор оповестяват данни за търговия с влияние. За това очаквам компетните органи да започнат разследване. И се питам: Има ли разследващи органи в България?!“

Така днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира пред журналисти изявленията на премиера Бойко Борисов през бТВ, най-вече за това как Панов е станал съдия благодарение на Борисов, а за председател на ВКС е бил избран чрез „парламентарната ми група, знаете как се избират членове на Висшия съдебен съвет“.

Преди това, още при първия избор на Иван Гешев главният прокурор Сотир Цацаров бе обявил, че вотът за „тримата големи“ се решава „в две други сгради“.

Това са сериозни данни за търговия с влияние, категоричен е Панов. В тази връзка напомни обаче скандала „Двете каки“, където председател на съд и редови съдия откровено говореха кой чий човек е и как се решават съдбите на съдебните шефове. От целия скандал остана само „две каки си говорят“, да не стане сега „две батки си говорят“, предупреди Лозан Панов.

За оповестеното от Бойко Борисов „решение“ за осигуряване на независимо разследване срещу главния прокурор, чрез избора на „независим“ обвинител от 2/3 от Прокурорската колегия, председателят на ВКС коментира: „Доколко ще е независим прокурор, избиран от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор?!“  Панов изрично уточни: Това не е политическо, а професионално говорене, да не излезе пак че съм спрял инвестицията на „Фолксваген“ в България! (В това го бе обвинил депутатът от ГЕРБ, бивш конституционен съдия Георги Марков – б.р.) Председателят на ВКС каза също, че не е и против съществуването на парламентарната квота във ВСС, но съотношението между нея и професионалната квота трябва да е друго (в момента двете представителства са поравно и в двете колегии на съвета).

Лозан Панов изяви готовност да участва в конституционни конкултации, ако бъде поканен от президента. Напомни, че самият той преди две години е изложил пред държавния глава вижданията си за нуждата от констуционен ремонт на правомощията на главния прокурор. И сега не е сигурно, че ще се стигне до промени в основния закон, предположи председателят на ВКС.

За „прощъпулника“ на новоизбрания главен прокурор Иван Гешев пред евродепутатите в комисията ЛИБЕ,  Панов каза, че не е бил поканен на това изслушване. Но от онова, което е видял, не е чул Гешев да отговаря на зададените му въпроси.

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.