Последни новини
Home / Законът / Пилотно, оглеждат 10 районни съдилища за сливане или реорганизация

Пилотно, оглеждат 10 районни съдилища за сливане или реорганизация

Defakto.bg

Десет районни съдилища и прокуратури влизат в подбрана група по проекта за оптимизация на съдебната карта, изпълняван от ВСС и финансиран от Оперативна програма “Добро управление” и Европейския социален фонд.

За тях ще бъдат зададени първоначални параметри за реорганизация и/или обединяване, а ако те бъдат одобрени от кадровиците, проектният екип ще разработи съответния “инструментариум”. Това стана ясно от изказване на шефа на проекта Гергана Мутафова от ВСС на заседанието днес. А Пленумът на ВСС одобри предложението.

Както е известно, пренареждането на прокурорската география  започна, в началото на 2020 г. се закриват нови 28 районни прокуратури, които стават териториални поделения. Принципът в държавното обвинение е ясен – да останат централни районни прокуратури само в областните центрове. Сега се предлагат прокуратури, все още непипнати от реорганизацията.

За това далеч по-любопитна бе “пилотната” група на районните съдилища – тяхната реформа не стартира ента година подред. Заради непостигането на единомислие във ВСС на какви принципи и по какви критерии да се провежда.

Предложенията по проекта са за по две районни съдилища и прокуратури за всеки от петте апелативни района.

Те изглеждат така:

За апелативен район – Бургас

Районните съдилища (РС) в Елхово и Тополовград. И районните прокуратури (РП) в Айтос и Карнобат

За апелативен район – Варна

РС Омуртаг и Търговище, РП – Балчик и Каварна

За апелативен район Велико Търново

РС Велико Търново и Елена, РП Павликени и Севлиево

За апелативен район Пловдив

РС Чепеларе и Смолян, РП Панагюрище и Харманли

За апелативен район София

РС Костинброд и Сливница, РП Берковица и Мездра.

Въпросите и отговорите

Понеже точката бе в края на днешния дневен ред, а сборното мнозинство явно се умори, се очакваше тя да мине без дебати. Но не би – и слава богу, новата съдебна география разбираемо буни духовете и е най-добре намеренията да са максимално ясни.

Атанаска Дишева зададе ред въпроси. Като – на какъв принцип са избрани пилотните съдилища и какво означава комбинирането им с районни прокуратури, защо са подбирани от различни окръжни съдилища в рамките на апелативния район, по какъв начин и дали това е съгласувано със съдийската коисия по натовареността и съдебната карта?

Гергана Мутафова каза за РП, че те не са от попадащите в двете вълни на реформи дотук. А проектът нямал задължение за предварително съгласуване с комисията по съдебната карта на Съдийската колегия. Но, ако те имат предложения, добре дошли.

По-конкретна бе Боряна Димитрова (Съдийска колегия, участник в проекта). Първо, каза, че попадането в “подбора” на конкретните 10 районни съдилища не означава непременно тяхното сливане другаде. Но също и че това не означава, че спрямо въпросните РС няма да има реформа.  Въпросът е в каква посока да се тръгне и това било и сред целите на проекта.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата отново поиска заличаване на „Български национален съюз Еделвайс”

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе жалба срещу отказа на  Софийски градски съд да прекрати регистрацията …

И на първо, и на второ четене: Депутатите дадоха служебни паспорти на членовете на ВСС

Шофьорските книжки с изтичащ срок ще се подновяват за 3 дни, но от 1 септември …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.