Последни новини
Home / Законът / Пилотно, оглеждат 10 районни съдилища за сливане или реорганизация

Пилотно, оглеждат 10 районни съдилища за сливане или реорганизация

Defakto.bg

Десет районни съдилища и прокуратури влизат в подбрана група по проекта за оптимизация на съдебната карта, изпълняван от ВСС и финансиран от Оперативна програма „Добро управление“ и Европейския социален фонд.

За тях ще бъдат зададени първоначални параметри за реорганизация и/или обединяване, а ако те бъдат одобрени от кадровиците, проектният екип ще разработи съответния „инструментариум“. Това стана ясно от изказване на шефа на проекта Гергана Мутафова от ВСС на заседанието днес. А Пленумът на ВСС одобри предложението.

Както е известно, пренареждането на прокурорската география  започна, в началото на 2020 г. се закриват нови 28 районни прокуратури, които стават териториални поделения. Принципът в държавното обвинение е ясен – да останат централни районни прокуратури само в областните центрове. Сега се предлагат прокуратури, все още непипнати от реорганизацията.

За това далеч по-любопитна бе „пилотната“ група на районните съдилища – тяхната реформа не стартира ента година подред. Заради непостигането на единомислие във ВСС на какви принципи и по какви критерии да се провежда.

Предложенията по проекта са за по две районни съдилища и прокуратури за всеки от петте апелативни района.

Те изглеждат така:

За апелативен район – Бургас

Районните съдилища (РС) в Елхово и Тополовград. И районните прокуратури (РП) в Айтос и Карнобат

За апелативен район – Варна

РС Омуртаг и Търговище, РП – Балчик и Каварна

За апелативен район Велико Търново

РС Велико Търново и Елена, РП Павликени и Севлиево

За апелативен район Пловдив

РС Чепеларе и Смолян, РП Панагюрище и Харманли

За апелативен район София

РС Костинброд и Сливница, РП Берковица и Мездра.

Въпросите и отговорите

Понеже точката бе в края на днешния дневен ред, а сборното мнозинство явно се умори, се очакваше тя да мине без дебати. Но не би – и слава богу, новата съдебна география разбираемо буни духовете и е най-добре намеренията да са максимално ясни.

Атанаска Дишева зададе ред въпроси. Като – на какъв принцип са избрани пилотните съдилища и какво означава комбинирането им с районни прокуратури, защо са подбирани от различни окръжни съдилища в рамките на апелативния район, по какъв начин и дали това е съгласувано със съдийската коисия по натовареността и съдебната карта?

Гергана Мутафова каза за РП, че те не са от попадащите в двете вълни на реформи дотук. А проектът нямал задължение за предварително съгласуване с комисията по съдебната карта на Съдийската колегия. Но, ако те имат предложения, добре дошли.

По-конкретна бе Боряна Димитрова (Съдийска колегия, участник в проекта). Първо, каза, че попадането в „подбора“ на конкретните 10 районни съдилища не означава непременно тяхното сливане другаде. Но също и че това не означава, че спрямо въпросните РС няма да има реформа.  Въпросът е в каква посока да се тръгне и това било и сред целите на проекта.

 

 

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.