Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“: Фигурата на „независимия прокурор“ да бъде записана в конституцията, другото е опасна мимикрия!

„Правосъдие за всеки“: Фигурата на „независимия прокурор“ да бъде записана в конституцията, другото е опасна мимикрия!

Defakto.bg

 

Министър председателят призна очевидното – главният прокурор не може да бъде проверяван и разследван при сегашната законова уредба.  Четири години  след  като Инициатива „Правосъдие за всеки“ предложи да бъде въведена  фигурата на независимия прокурор,  който да не е подчинен на  самия  главен  прокурор при  разследвания срещу него,  премиерът прегръща идеята ни,  но това не е достатъчно – това  заявяват в открито писмо от сдружението до президента, премиера, Народното събрание и гражданското  общество по повод даденото интервю от Бойко Борисов пред bTV снощи.

В него той заяви, че  независим прокурор трябва да разследва най-овластената фигура в държавата.  Досега експертните  критиките към България отвън,  са именно  заради законовия статут на  Обвинител № 1, който може да  пресече  всяко разследване срещу себе си,  тъй като  би се извършвало от  негови подчинени прокурори и следователи.  Това бе установено още през 2009 г. от  Европейския  съд по правата на човека по делото „Колеви срещу България“, свързано с убийството на прокурора Николай Колев по времето на главиня прокурор Никола Филчев.

Десет години по-късно – промени не настъпиха, незвисимо, че държавата е длъжна да се съобразява с решенията на интитуцията.

От „Правосъдие за всеки“ отбелязват,  че изявленията на премиера са  показали и друго –  през цялото си управление той лично и неговата партия са се месили в изборите за висши ръководители в съдебната власт.

По повод обявеното намерение от Борисов до седмица правителството да инициира промени в закона, от „Правосъдие за всеки“ заявяват, че това не е достатъчно и настояват  категорично  фигурата на независимия прокурор да бъде изведена на конституционно ниво. „Всичко друго би било поредният театър на абсурда и политическа мимикрия с опасни последици“, казват правозащитниците. И настояват техните предложения  да бъдат поставени на обществено обсъждане и до края на месец април да бъдат внесени в Народното събрание.  (по долу)

Новата фигура трябва да може да  разследва, повдига и поддържа обвинения спрямо Главния прокурор и неговите заместници за извършени престъпления, както и да иска отстраняването им от длъжност по време на разследване за корупционни деяния и търговия с влияние.     Да се промени начинът на избор на Главен прокурор и на председатели на върховните съдилища, като право на предложение да имат също професионалните и съсловни организации на магистрати и адвокати, на научни организации и правни факултети, на неправителствените организации с експертиза в областта на правосъдието (с промяна в ЗСВ), настояват още от сдружението.

Правозащитниците напомнят, че техните   „Седем идеи за съдебна реформа“ от 2015 година,   в нарушение на закона не са били  допуснати до пленарна зала от председателя на парламента тогава Цецка Цачева.

Сега обаче за резулатите от предприетите действия, „Правосъдие за вески“ ще уведоми  ЕК и Европейския парламент“, се казва  писмото им.

 

Пълният текст на писмото:

На 4 декември 2019 г. г-н Бойко Борисов, в качеството си на министър-председател, де факто призна, че през цялото негово управление лично той и неговата партия са се месили в изборите за висши ръководители в съдебната власт, правени във Висшия съдебен съвет. Призна също, че Главният прокурор не може да бъде проверяван и разследван при сегашната законова уредба, като заяви, че напълно и безусловно приема препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), отправени „в драфта на последния им доклад“, който ще бъде оповестен официално в следващите дни. Борисов заяви, че ще инициира законодателни промени, за да изпълни тези препоръки.

Ние от Инициатива Правосъдие за всеки“ припомняме, че предложихме да се въведе фигурата на независимия прокурор, който да бъде избиран и да се отчита пряко пред Висшия съдебен съвет и Народното събрание, и да не подлежи на ръководство и контрол от страна на главния прокурор при осъществяване на неговите разследвания. Включихме и отчетността на Главния прокурор в Народното събрание в нашите „Седем идеи за съдебна реформа“ от 2015 година. Събрахме за тях над 5000 подписа по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и внесохме тези наши предложения в Народното събрание. Г-жа Цецка Цачева, която беше председател, не ги постави на обсъждане и гласуване в пленарна зала, в нарушение на закона. Премиер тогава беше също г-н Бойко Борисов и по негова покана осъществихме среща по тези наши идеи в кабинета му през лятото на 2016 година. Той ни изслуша, но не ни разбра и не ни подкрепи, макар че част от нашите аргументи бяха взаимствани точно от становище на Венецианската комисия!

Четири години по-късно г-н Борисов „прегръща“ част от тези идеи, но това не е достатъчно. Ние настояваме пред него и пред президента Радев – хората, които имат инициатива за промени в Конституцията, за следните спешни действия:

  • Иницииране в срок до два месеца на Конституционен законопроект, с който да се премахне методическото ръководство и надзор за законност на Главния прокурор върху дейността на всички прокурори /чл.126 от КРБ/.

Да се въведе на конституцинно ниво фигурата и да се уредят статута и правомощията на независимия прокурор, който да може да разследва, повдига и поддържа обвинения спрямо Главния прокурор и неговите заместници за извършени

  • престъпления, както и да иска отстраняването им от длъжност по време на разследване за корупционни деяния и търговия с влияние. Същият да се избира и освобождава с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на Пленума на ВСС.

  • Да се промени начинът на формиране на състава на ВСС, като се намали съществено парламентарната (политическата) квота в него (от 11 на 5 или 7 души), така че същата да има контролираща, а не управляваща роля. Да се въведат критерии и изисквания към кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота, като се даде право да предлагат кандидати и на съсловните и професионални организации на магистрати и адвокати, както и на неправителствените организации в обществена полза с експертиза в областта на правосъдието.

  • Да се промени начинът на избор на Главен прокурор и на председатели на върховните съдилища, като право на предложение да имат също професионалните и съсловни организации на магистрати и адвокати, на научни организации и правни факултети, на неправителствените организации с експертиза в областта на правосъдието (с промяна в ЗСВ).

Настояваме тези предложения да бъдат поставени на обществено обсъждане в максимално широк формат в професионалните среди и гражданския сектор. До края на месец април да бъдат внесени в Народното събрание, така че да бъдат обсъдени и приети на три гласувания още в пролетната сесия на парламента. Ако част от тях бъдат обявени за противоконституционни, да бъде свикано Велико Народно събрание в разумен срок, но не по-късно от следващите парламентарни избори.

Всичко друго би било поредният театър на абсурда и политическа мимикрия с опасни последици. Настояваме да бъдем изслушани по тези въпроси от отговорните власти, понеже първи направихме и неотклонно защитаваме горните предложения! Ще инициираме широк обществен дебат в гражданския сектор и юридическите среди, независимо от политическия такъв и от провежданите при президента консултации.

За резулатите от тези действия ще уведомим ЕК и Европейския парламент. Сега ще си проличи кой лъже и кой има наистина намерение за ефективна съдебна реформа!

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.