Последни новини
Home / Законът / Бюджет 2020 – а приет, изненадващо партийната субсидия стана 8 лева на глас, разрешен нов дълг от 2 милиарда лева

Бюджет 2020 – а приет, изненадващо партийната субсидия стана 8 лева на глас, разрешен нов дълг от 2 милиарда лева

Defakto.bg

Късно вечерта в четвъртък  парламентът одобри на второ четене държавния бюджет за следващата година.

Изненадващо  депутатите одобриха предложението на БСП размерът на  държавната субсидия за политическите партии през 2020 г. да е 8 лева. Преди това предложението беше отхвърлено. По едно време парламентът достигна небивала висота на субсидията от „нула“ лева, след като БСП, ДПС и патриотите (без предупреждение) отхвърлиха и  предложението на управляващите  тя да е 1 лев.

В крайна сметка управляващите от ГЕРБ  капитулираха, след като  патриотите категорично подкрепиха левицата и след дълги преговори по предложение на Емил Димитров от „Обединени патриоти“ парламенът за трети път гласува размера на партийната субсидия.  Така в законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. бе подкрепено предложението на БСП за 8 лева субсидия на действително получен глас. „За“  гласуваха 182-ма народни представители, 1 беше „против“ и 1 се въздържа.

ДПС обяви процедурата с прегласуването за незаконна.

Парламентът одобри минималната заплата да е  610 лева,  която по закон ще бъде определена с  постановление на правителството.  Предвидено е и увеличение с 10% на заплатите в бюджетната сфера,  за социалните работници ръстът на възнагражденията ще бъде до 15%, а за педагогическия персонал  – 17 на сто.

По инциатива на левицата депутатите  подкрепиха и по-високи заплати за социалните работници. Образованието е определено като приоритет във финансовата рамка на страната.

Догодина е предвидена възможност за изтегляне на нов дълг от малко над 2 милиарда лева, включително и чрез емисия на външните пазари. Това е нямало да се отрази негативно на общата задлъжнялост на страната ни, смятат  управляващите.

В края на деня парламентът  реши също,  че трябва да има система за видеонаблюдение и контрол и в лицензираните складове за алкохол и тютюневи изделия. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2020 година депутатите приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Освен в складовете, видеокамери трябва да се монтират и на всички места, определени за влизане или напускане на физически лица от обекта. През ноември с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане парламентът гласува подобно видеонаблюдение да има в данъчните складове за горива (бензин, газьол, керосин и др.).

Без очакваните дебати бяха одобрени текстовете за местата за краткосрочно отдаване под наем. Те ще подлежат на регистрация, а при тежко нарушение може онлайн платформите, които ги предлагат, да бъдат спирани между 14 и 30 дни.

About De Fakto

Проверете също

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

  Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна …

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.