Последни новини
Home / Законът / Екипът на Мая Манолова учреди „Изправи се.БГ”- платформа за защита на граждански каузи

Екипът на Мая Манолова учреди „Изправи се.БГ”- платформа за защита на граждански каузи

Defakto.bg

„Изправи се.БГ” – гражданска платформа  с идеална цел в обществена полза бе учредена от Мая Манолова и екипа й.  В гражданското сдружение се  включат отделни граждани, експерти, граждански сдружения, движения, инициативни комитети, браншови организации, синдикат, заяви Манолова при представянето на платформата в петък.

„Изправи се.БГ” не е партиен проект и няма да прераства в партия. „Гражданската платформа ще работи за защита на базисните демократични ценности и за подкрепа и решаване на проблемите на обикновения човек, за конкретни казуси на гражданите“, каза Манолова и посочи девет области, в които организацията ще осъществява усилия и граждански натиск.  „Когато защитните средства на едно общество са изцяло подчинени на властта, гражданският натиск е последната надежда за коректив и възстановяване на справедливостта“, добави тя.

В учредителната декларация на платформата са разписани девет основни области за работа – право на достойни доходи и работа за всеки, защита на обикновения човек срещу монополите, право на справедлива икономическа среда, подкрепа за малкия, средния и семейния бизнес, съдебна реформа и върховенство на правото, борба с корупцията, правото на справедлива социална система, достъпни здравни грижи и адекватно образование, свобода на медиите, словото и журналистите, право на честна изборна среда, право на чиста природа, чист въздух, чиста храна и срещу презастрояването.

В екипа на гражданската платформа са хората, които се включиха в кампанията ми като кандидат за кмет на София“, каза Манолова и посочи:

Никола Вапцаров – правозащитник и председател на ИК на Манолова като кандидат за кмет, Тихомир Валериев – представител на Инициативия комитет „Зелена Обеля”, адвокат Десислава Малинова – от гражданското движение за чист въздух, Вера Иванова от майките от „Системата ни убива”, Бисер Манолов – финансист, Пенка Георгиева от организация за защита правата на пациентите,  ген. Валентин Цанков – бригаден генерал от Асоциацията на сухопътните войски, Десислва Бакърджиева – актриса, Борис Панкин – режисьор, Таню Киряков – олимпийски  шампион по стрелба, Кристина Димитрова – изпълнител, Невена Андонова – кинорежисьор, Цветелина Хаджибонева – представител на Протестна група „Младост”, представители на Инициативния комитет Горубляне и Овча купел, Максим Генчев – режисьор, както и представители на Асоциацията на домоуправителите, на медицинските съсловия на фелдшерите и на медицинските специалисти, представители на Гражданско движение „Днес” и др.

Предстоящо е към  „Изправи се.БГ”да се  присъединяват още индивидуални учредители и членове, както и цели организации, с които платформата ще партнира.

Това ще стане  в понеделник, на публично събитие от 18.00 ч. в Конгресния център на Кула Б (от кулите до КАТ – София), където колективни и други членове ще заявят влизането си в платформата и общите каузи, за които ще работят.

„Ще постигаме целите си чрез активни позиции и действия по деветте акцента в декларацията, чрез приемните за граждани, които вече ще бъдат и извън София и чрез платформата за граждански натиск – електронна платформа за подаване на сигнали по градове и населени места от цялата страна“, обясни Манолова.

Дейността на гражданската платформа ще се финансира чрез дарения, както и в предизборната кампания, през онлайн платформа. До момента проектът се финансира от лични средства на учредителите и на Мая Манолова.  Следващата седмица екипът й ще бъде  в Северозападна България. „Приемните, които ще организира платформата, ще продължат да са абсолютно безплатни“, каза Манолова.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.