Последни новини
Home / Законът / Екипът на Мая Манолова учреди „Изправи се.БГ”- платформа за защита на граждански каузи

Екипът на Мая Манолова учреди „Изправи се.БГ”- платформа за защита на граждански каузи

Defakto.bg

„Изправи се.БГ” – гражданска платформа  с идеална цел в обществена полза бе учредена от Мая Манолова и екипа й.  В гражданското сдружение се  включат отделни граждани, експерти, граждански сдружения, движения, инициативни комитети, браншови организации, синдикат, заяви Манолова при представянето на платформата в петък.

„Изправи се.БГ” не е партиен проект и няма да прераства в партия. „Гражданската платформа ще работи за защита на базисните демократични ценности и за подкрепа и решаване на проблемите на обикновения човек, за конкретни казуси на гражданите“, каза Манолова и посочи девет области, в които организацията ще осъществява усилия и граждански натиск.  „Когато защитните средства на едно общество са изцяло подчинени на властта, гражданският натиск е последната надежда за коректив и възстановяване на справедливостта“, добави тя.

В учредителната декларация на платформата са разписани девет основни области за работа – право на достойни доходи и работа за всеки, защита на обикновения човек срещу монополите, право на справедлива икономическа среда, подкрепа за малкия, средния и семейния бизнес, съдебна реформа и върховенство на правото, борба с корупцията, правото на справедлива социална система, достъпни здравни грижи и адекватно образование, свобода на медиите, словото и журналистите, право на честна изборна среда, право на чиста природа, чист въздух, чиста храна и срещу презастрояването.

В екипа на гражданската платформа са хората, които се включиха в кампанията ми като кандидат за кмет на София“, каза Манолова и посочи:

Никола Вапцаров – правозащитник и председател на ИК на Манолова като кандидат за кмет, Тихомир Валериев – представител на Инициативия комитет „Зелена Обеля”, адвокат Десислава Малинова – от гражданското движение за чист въздух, Вера Иванова от майките от „Системата ни убива”, Бисер Манолов – финансист, Пенка Георгиева от организация за защита правата на пациентите,  ген. Валентин Цанков – бригаден генерал от Асоциацията на сухопътните войски, Десислва Бакърджиева – актриса, Борис Панкин – режисьор, Таню Киряков – олимпийски  шампион по стрелба, Кристина Димитрова – изпълнител, Невена Андонова – кинорежисьор, Цветелина Хаджибонева – представител на Протестна група „Младост”, представители на Инициативния комитет Горубляне и Овча купел, Максим Генчев – режисьор, както и представители на Асоциацията на домоуправителите, на медицинските съсловия на фелдшерите и на медицинските специалисти, представители на Гражданско движение „Днес” и др.

Предстоящо е към  „Изправи се.БГ”да се  присъединяват още индивидуални учредители и членове, както и цели организации, с които платформата ще партнира.

Това ще стане  в понеделник, на публично събитие от 18.00 ч. в Конгресния център на Кула Б (от кулите до КАТ – София), където колективни и други членове ще заявят влизането си в платформата и общите каузи, за които ще работят.

„Ще постигаме целите си чрез активни позиции и действия по деветте акцента в декларацията, чрез приемните за граждани, които вече ще бъдат и извън София и чрез платформата за граждански натиск – електронна платформа за подаване на сигнали по градове и населени места от цялата страна“, обясни Манолова.

Дейността на гражданската платформа ще се финансира чрез дарения, както и в предизборната кампания, през онлайн платформа. До момента проектът се финансира от лични средства на учредителите и на Мая Манолова.  Следващата седмица екипът й ще бъде  в Северозападна България. „Приемните, които ще организира платформата, ще продължат да са абсолютно безплатни“, каза Манолова.

About De Fakto

Проверете също

Софийска градска прокуратура извършва проверка на дейността на Български пощи

Софийска градска прокуратура проверява дейността на „Български пощи“ ЕАД по сигнал за длъжностни и компютърни …

По искане на двама правосъдни министри: ВСС пак ще мъдрува уронвал ли е Иван Гешев престижа на съдебната власт

Почти година от първия опит за отстраняване на  главния прокурор Иван Гешев,  Пленумът на Висшият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.