Последни новини
Home / Законът / Над 18 хиляди магистрати успешно са преминали обучение по европейско право в Националния институт на правосъдие

Над 18 хиляди магистрати успешно са преминали обучение по европейско право в Националния институт на правосъдие

Defakto.bg

Миглена Тачева отчете резултатите от изпълнение на проекти, финансирани по Оперативна програма „Добро управление“

 

18 592 магистрати, служители на разследващите органи и други представители на професионалната общност са обучени в рамките на инициативите на Националния институт на правосъдието, финансирани по Оперативна програма „Добро управление“  през изминалите три години. Това стана ясно от отчета на директора на НИП Миглена Тачева, която  представи постигнатите резултати по стратегическите проекти – „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието“  и „Иновативни продукти и услуги в обучението, предоставяно от НИП“ пред партньори, медии, съдебни обучители и магистрати.

Надхвърлихме с над 2/3 ключовия индикатор по Оперативната програма от 10 000 обучаеми, разработихме 15 помагала и ръководства в помощ на колегите в съдебната система, обучаваме системата – и себе си като част от нея – да работи и ползва цифровите технологии като неотменна част от правосъдието в дигиталната ера“, изтъкна г-жа Тачева.

Директорът на НИП припомни, че ръководеният от нея екип е започнал работа по проектите година и половина след откриването на процедурата за института. „Мнозина считаха, че поставената цел е твърде амбициозна и нереалистична. Успехите, които отчитаме днес, са доказателство за смисъла да си поставяме високи цели, да работим всеотдайно и да имаме самочувствието и дързостта да се съизмерваме с водещите институции за съдебно обучение в европейски и световен мащаб“, каза Миглена Тачева.

За постигнатите резултати директорът на НИП благодари на екипа на ОП “Добро управление“ за колегиалното и конструктивно взаимодействие, на Върховния административен съд за успешното партньорство в областта на административното правосъдие, в рамките на което бяха обучени над 780 съдии и съдебни служители от административните съдилища, на съдебните обучители – за професионализма и всеотдайността им, както и на целия екип на НИП.

При осъществяването на проектите бяха разширени темите и формите на обученията. Освен традиционните присъствени обучения НИП акцентира и върху регионалните обучения – присъствена форма за текуща квалификация, реализирана съвместно с 55 съдилища – партньори. Информационните и комуникационни технологии  Институтът използва ефективно при провеждането на електронните дистанционни обучения, които доразви с нови електронни формати като уебинари, онлайн форуми, видео-уроци, електронни общности за дискусии в определени тематични области,  електронна общност на преподавателите в НИП.

Знанията и компетентностите в прилагането на правото на ЕС магистрати и съдебни служители обогатяват чрез разработения от НИП Европейски външен обучителен каталог. Въз основа на него 450 представители на целевата група преминаха успешно международни обучения и бяха на учебни посещения в сродни съдебни школи и европейски институции като Съда на ЕС в Люксембург и Евроджъст. За участията в тези обучения и за изграждането на общоевропейска съдебна култура допринесоха и организираните от НИП обучения по работните езици на ЕС – английски и френски – за нива В1, В2, С1 и по юридическа терминология.

„Голяма част от обучителните дейности ще бъдат доразвити през следващия програмен период, защото са необходими за представителите на професионалната общност, а и са сред приоритетите на Европейската мрежа за съдебно обучение“, подчерта Миглена Тачева и припомни основната цел на НИП – да осигурява качествено обучение, което да подобрява качеството на правораздаването в България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.