Последни новини
Home / Законът / Полският Върховен съд обяви, че Националния съдебен съвет не е независим орган

Полският Върховен съд обяви, че Националния съдебен съвет не е независим орган

Defakto.bg

Полският Върховен съд обяви, че Националният съдебен съвет в страната не е независим орган, а новата дисциплинарна камара не отговаря на изискванията на правото на Европейския съюз и не гарантира независимост от изпълнителната власт.

Съобщението е на  „Франс прес“ и ДПА,  цититирани от БТА.

Националният съдебен съвет е орган, натоварен от полската конституцията да защитава независимостта на съдебната система. Той е отговорен за избора на съдии, включително на членовете на дисциплинарната камара на Върховния съд, които след това са назначавани от полския президент.

„Файненшъл таймс“ отбелязва, че като част от съдебната реформа  управляващата партия „Право и справедливост“ позволи на политиците да  избират повечето членове на Националния съдебен съвет, а дисциплинарната камара да наказва съдии  и за съдържанието на решенията им.

Международната организация МЕДЕЛ, обединила представителите на над 15 000 магистрати, бе категорична, че важността на това решение не бива да се подценява, като отбелязват, че за първи път Съдът на ЕС подчертава ролята на съдебните съвети.

Решението на Съда на ЕС  пряко засяга и българския Висш съдебен съвет, тъй като в кадровия орган участват магистрати, излъчени от политически партии.  В 25-членния съдебен съвет, единадесет от членовете му се избират от политически партии в  Народното събрание, като председателите на двата върховни съда и главният прокурор са членове по право.

Въпросът за политически избор на членовете в българския ВСС отдавна очертава съмнения, че е изпълнителната и законодателната власт имат влияние в органа, който кадрува в съдебната власт.  В крайна сметка решението на СЕС може да повлияе  за промяна и в българското законодателство, ако се приеме, че парламентарната квота политизира съдебната система и я прави зависима от другите власти.  Със сигурност, ако се стигне до сходно на полското дело в СЕС, полското решение ще се приложи и към България.

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.