Последни новини
Home / Законът / Предложеният “независим” обвинител се “бие” с Конституцията, нужно е поне тълкуване на КС

Предложеният “независим” обвинител се “бие” с Конституцията, нужно е поне тълкуване на КС

Defakto.bg

Гласуваният извънредно в събота от Министерския съвет проект за “независим” обвинител, който ще разследва главния прокурор и ще го праща на съд, а пък него самия ще го избират йерархично подчинени на Главния бивши и бъдещи прокурори от ВСС, провокира първи коментари. И то в посока конституционност на замисъла при положение, че управляващите декларираха нежелание да променят основния закон, за да осигурят ефективно разследване срещу главния прокурор.

Пред БНР директорът на “Прозрачност без граници” Калин Славов заяви:

“Ситуацията е доста заплетена. На мен, като юрист, ми е интересно как точно този механизъм за контрол върху главния прокурор ще кореспондира с текста на Конституцията, който казва изрично, че главният прокурор осъществява методическо ръководство и контрол върху цялата система на прокуратурата. Преди да се задвижи този механизъм, би било удачно Конституционният съд да се произнесе с тълкувателно решение, както е ставало по други въпроси.  Иначе тази фигура ще създаде до една голяма степен несигурност във взаимоотношението главен прокурор и прокурор с правомощия да разследва главния прокурор“.

По повод анонса на отишлата си Европейска комисия за отпадане на мониторинга върху България, Славов заяви, че това е  „политическо решение, което не е подплатено от реални промени“. Добави: „Но този контрол изчерпа себе си и се превърна в повод за една дежурна пресконференция веднъж в Брюксел, втори път в България Така че отпадането е логично не защото механизмът е изпълнил целта си, а защото е изчерпал себе си“.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Манолова обяви съдебна война на спецправосъдието заради подслушването на стотици протестиращи граждани

Гражданската платформа “Изправи се.БГ!” ще съди държавата за незаконното подслушване на граждански активисти по време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.