Последни новини
Home / Законът / Оставката на прокурор Андрей Янкулов влезе в дневния ред на ВСС

Оставката на прокурор Андрей Янкулов влезе в дневния ред на ВСС

Defakto.bg

Една знаменателна оставка – на столичния прокурор Андрей Янкулов, дадена 27 ноември, влиза в дневния ред на Прокурорската колегия на ВСС.

Заявлението на Янкулов за напускане ще бъде разгледано на 11 декември.

Оставката прикова общественото внимание с мотивите си и най-вече с факта, че за първи път от години насам прокурор публично заговори за ставащото в прокуратурата. И, очаквано, получи заклеймяване от определени медии, ред правници и граждани обаче го аплодираха за позицията.

В профила си в социалните мрежи Янкулов написа:

Напускам работа, която харесвах. В продължение на немалко години в Софийска районна и Софийска градска прокуратура имах шанса да работя заедно с хора, от които научих много и с които би се гордяла всяка една европейска прокуратура. За съжаление на всички ни обаче, не те дават облика на институцията.

Пътя, по който е водена тя, не чувствам като моя път. Това, разбира се, не е от вчера. Достатъчно време се самоубеждавах, че промяна към (моето виждане за) добро все пак е възможна, а още по-дълго се вслушвах в удобния глас на конформизма”.

Дали Прокурорската колегия на ВСС ще дебатира това напускане или ще го подмине безмълвно, предстои да видим. По-скоро по въпроса ще се възцари институционално мълчание. И това ще е жалко.

Янкулов е прокурор от кариерата, в момента обвинител от СГП. Бе зам.-министър първо на вътрешните работи в служебния кабинет “Близнашки”, после на правосъдието в мандата на Христо Иванов начело на МП.

About De Fakto

Проверете също

“Правосъдие за всеки” подновява протестите срещу политическото бездействие в НС за съдебна реформа

 Инициативата „Правосъдие за всеки” подновява протестните си  действия, а новото събитие  ще се проведе на …

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от  500 000 евро на ден за неизпълнение на съдебна заповед

Съдия Росарио Силва де Лапуерта, зам.-председател на Съда на ЕС осъди Полша да заплаща на …

Един коментар

  1. Едмон Дантес

    Отвратен е, защото институционлно е задължаван да защитава само институциите и по-точно грешките на некадърниците работещи там а не правата и интересите на гражданите и върховенството на закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.