Последни новини
Home / Законът / Президентът: Индустрия за купуване на гласове трябва да бъде застрашена от по – тежка отговорност

Президентът: Индустрия за купуване на гласове трябва да бъде застрашена от по – тежка отговорност

Defakto.bg

Държавният глава призова за машинно гласуване,  ясни законови и организационни правила, поне шест месеца преди провеждане на следващите избор

Като  абсолютно недопустим за европейска държава президентът Румен Радев определи делът на недействителни  и бюлетини за общински съветници, както и сгрешените бюлетини на  местните избори.  На срещата  посветена на проблемите при отминалия вот, президентът призова за  навременно приемане на законови и организационни правила за следващите избори и за своевременни действия на компетентните нституции призова.

Има ерозия в доверието в изборния процес и тя отблъсква избирателите, заяви държавният глава и допълни, че от честността и прозрачността на изборите зависи не просто демокрацията, зависи легитимността на управлението и на институциите.

Поне този път шест месеца преди следващите избори трябва всичко да е ясно и организирано – ако има законови и организационни промени, те трябва да са приключили, машините да са доставени, сертифицирани и да върви процесът по обучение и тестове.  Това означава, че трябва в началото на следващата година този процес да започне, заяви президентът по време на срещата. В нея участваха членове на ЦИК и на обществения съвет към комисията, представител на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в МРРБ, на „Информационно обслужване“ АД, както и анализатори по изборния процес. Доклади бяха изпратени от МВР, ДАНС и прокуратурата. „Липсата на представител на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност пред гражданите и закона за провеждането на честни и открити избори“, посочи президентът. Държавният глава подчерта, че задача на всички е да се повиши доверието в изборния процес, защото това ще повиши и доверието към институциите.

Държавният глава призова ЦИК да направи анализ на какво се дължи високият процент на базата на пуснатите бюлетини. „Решението на проблема е въвеждането на машинен вот“, заяви президентът. Румен Радев подчерта, че логическият механизъм на машината би предотвратила пропуск при гласуване, улеснява преброяването, обобщаването и анализирането на резултатите, избягват се рискове със забавяне на данни, транспортиране на бюлетини.

Президентът постави въпрос защо в бюджета за следващата година не е предвидено отделно перо за закупуване на машини за вота. Държавният глава посочи, че трябва да се ускори и работата по въвеждане на дистанционно електронно гласуване и заяви, че по тези две теми своя ангажимент трябва да поеме изпълнителната власт.

Президентът отбеляза като пропуски и разминаването в избирателните списъци, неспазването на закона за оповестяване на резултати от екзитполове в изборния ден, а като най-труден проблем посочи справянето с корпоративния, купен и контролиран вот.  По думите на Румен Радев голяма част от злоупотребите с изборите дори не са попаднали в статистиката на органите на реда. Усещането в хората е и коментарите на анализаторите показват, че купуването на гласове е цяла индустрия за десетки милиони, заяви президентът и категорично се обяви за увеличаване на санкциите както за административни, така и за криминални престъпления.

Президентът призова и за дебат около правилата за оповестяване на екзитполовете на социологическите агенции в рамките на изборния ден, защото изнасяните в момента данни умишлено или не могат сериозно да повлияят на избирателната активност.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева заяви, че пълен анализ на изборите може да се направи след влизането в сила на всички съдебни решения, свързани с провеждането на изборите.  Стоева се спря на три основни проблема, касаещи вота – тя също повдигна въпрос за високия дял недействителни бюлетини, както и сложността на протоколите.  Посочи,  че трябва да се обсъди и как трябва да работят Секционните и Общинските избирателни комисии, при условие че ЦИК е постоянно действащ орган. Тя определи вота като добре организиран и посочи, че за разлика от други години е нямало скандали като „Костинбродската афера“ или хаоса с бюлетините в „Арена Армеец“, жалбите в административните съдилища са двойно по-малко на брой. От ЦИК отбелязаха, че честата промяна на изборните правила също затруднява процеса. Проф. Михаил Константинов от „Информационно обслужване“ посочи, че най-точен анализ за причините за недействителния вот може да се направи, ако се проверят самите бюлетини.

От Българската социологическа асоциация и от Обществения съвет на ЦИК посочиха, че трябва да се подобри подготовката и да стане по-ефективно обучението на членовете на секционните избирателни комисии. Своевременното изготвяне на методически указания ще предпази от грешки, заяви Михаела Доцова – заместник-председател на Обществения съвет на ЦИК. Според доц. Стойчо Стойчев от Лабораторията за изборни системи и технологии към СУ „Св. Климент Охридски“, справянето с контролирания вот минава през преодоляване на социално-икономически зависимости и подобряване на живота на хората.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.