Последни новини
Home / Законът / Президентът: Индустрия за купуване на гласове трябва да бъде застрашена от по – тежка отговорност

Президентът: Индустрия за купуване на гласове трябва да бъде застрашена от по – тежка отговорност

Defakto.bg

Държавният глава призова за машинно гласуване,  ясни законови и организационни правила, поне шест месеца преди провеждане на следващите избор

Като  абсолютно недопустим за европейска държава президентът Румен Радев определи делът на недействителни  и бюлетини за общински съветници, както и сгрешените бюлетини на  местните избори.  На срещата  посветена на проблемите при отминалия вот, президентът призова за  навременно приемане на законови и организационни правила за следващите избори и за своевременни действия на компетентните нституции призова.

Има ерозия в доверието в изборния процес и тя отблъсква избирателите, заяви държавният глава и допълни, че от честността и прозрачността на изборите зависи не просто демокрацията, зависи легитимността на управлението и на институциите.

Поне този път шест месеца преди следващите избори трябва всичко да е ясно и организирано – ако има законови и организационни промени, те трябва да са приключили, машините да са доставени, сертифицирани и да върви процесът по обучение и тестове.  Това означава, че трябва в началото на следващата година този процес да започне, заяви президентът по време на срещата. В нея участваха членове на ЦИК и на обществения съвет към комисията, представител на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в МРРБ, на „Информационно обслужване“ АД, както и анализатори по изборния процес. Доклади бяха изпратени от МВР, ДАНС и прокуратурата. „Липсата на представител на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност пред гражданите и закона за провеждането на честни и открити избори“, посочи президентът. Държавният глава подчерта, че задача на всички е да се повиши доверието в изборния процес, защото това ще повиши и доверието към институциите.

Държавният глава призова ЦИК да направи анализ на какво се дължи високият процент на базата на пуснатите бюлетини. „Решението на проблема е въвеждането на машинен вот“, заяви президентът. Румен Радев подчерта, че логическият механизъм на машината би предотвратила пропуск при гласуване, улеснява преброяването, обобщаването и анализирането на резултатите, избягват се рискове със забавяне на данни, транспортиране на бюлетини.

Президентът постави въпрос защо в бюджета за следващата година не е предвидено отделно перо за закупуване на машини за вота. Държавният глава посочи, че трябва да се ускори и работата по въвеждане на дистанционно електронно гласуване и заяви, че по тези две теми своя ангажимент трябва да поеме изпълнителната власт.

Президентът отбеляза като пропуски и разминаването в избирателните списъци, неспазването на закона за оповестяване на резултати от екзитполове в изборния ден, а като най-труден проблем посочи справянето с корпоративния, купен и контролиран вот.  По думите на Румен Радев голяма част от злоупотребите с изборите дори не са попаднали в статистиката на органите на реда. Усещането в хората е и коментарите на анализаторите показват, че купуването на гласове е цяла индустрия за десетки милиони, заяви президентът и категорично се обяви за увеличаване на санкциите както за административни, така и за криминални престъпления.

Президентът призова и за дебат около правилата за оповестяване на екзитполовете на социологическите агенции в рамките на изборния ден, защото изнасяните в момента данни умишлено или не могат сериозно да повлияят на избирателната активност.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева заяви, че пълен анализ на изборите може да се направи след влизането в сила на всички съдебни решения, свързани с провеждането на изборите.  Стоева се спря на три основни проблема, касаещи вота – тя също повдигна въпрос за високия дял недействителни бюлетини, както и сложността на протоколите.  Посочи,  че трябва да се обсъди и как трябва да работят Секционните и Общинските избирателни комисии, при условие че ЦИК е постоянно действащ орган. Тя определи вота като добре организиран и посочи, че за разлика от други години е нямало скандали като „Костинбродската афера“ или хаоса с бюлетините в „Арена Армеец“, жалбите в административните съдилища са двойно по-малко на брой. От ЦИК отбелязаха, че честата промяна на изборните правила също затруднява процеса. Проф. Михаил Константинов от „Информационно обслужване“ посочи, че най-точен анализ за причините за недействителния вот може да се направи, ако се проверят самите бюлетини.

От Българската социологическа асоциация и от Обществения съвет на ЦИК посочиха, че трябва да се подобри подготовката и да стане по-ефективно обучението на членовете на секционните избирателни комисии. Своевременното изготвяне на методически указания ще предпази от грешки, заяви Михаела Доцова – заместник-председател на Обществения съвет на ЦИК. Според доц. Стойчо Стойчев от Лабораторията за изборни системи и технологии към СУ „Св. Климент Охридски“, справянето с контролирания вот минава през преодоляване на социално-икономически зависимости и подобряване на живота на хората.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.