Последни новини
Home / Законът / Президентът свика среща за проблемите на изборните правила при последния местен вот

Президентът свика среща за проблемите на изборните правила при последния местен вот

Defakto.bg

Президентът Румен Радев организира среща за изборните правила, на която ще бъдат обсъдени проблемите при последния местен вот.  Поканени са представители на ЦИК и на институциите, отговорни за организацията и провеждането на местния вот, както и анализатори на изборния процес.

В началото на ноември, по време на изборите, Румен Радев обяви: „Огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и самото доверие в изборния процес и ще поканя ръководството на ЦИК, органите на реда, парламентарно представените политически партии, за да обсъдим всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес“.

Необходима е радикална промяна в начина, по който ние виждаме организирането и провеждането на изборния процес“, заяви пред  БНР Ваня Нушева – програмен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“, която днес ще представи резултатите от изследване „Почтеност в изборния процес и доверие на младите хора в политиката“.

Тя подчерта, че местните избори са най-сложни за организиране и именно при тях се наблюдават редица проблеми – свързани както с организацията, така и с интензивно оказване на натиск върху избирателите да гласуват в съответствие с волята на местни лидери или работодатели.

Асоциацията  е подготвила  пакет от препоръки, който ще представи на институциите.

„Отново настояваме за това да бъде погледнато сериозно на предложението за създаване на избирателен регистър, регионални преброителни центрове, повишаване качеството на работа на секционните избирателни комисии“ , каза Ваня Нушева.

„По отношение на изборния процес ние видяхме редица дефицити в работата на избирателните комисии. Най-емблематичният проблем, който дава етикета на местните избори, е делът на недействителните бюлетини – за цялата страна е 15%, а за различни общини варира между 20 и 30%. Това трябва да ни покаже, че имаме множество натрупани дефицити в работата на изборната администрация, но и наред с това имаме и високо недоверие към политическите партии, към общинските съвети“, каза Нушева,според която  са необходими съвместни усилия на институциите и политическите партии за преодоляване на очевидни проблеми.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.