Последни новини
Home / Законът / Кадровиците раздадоха „групови“ премии за 15 прокуратури и 2 следствени отдела

Кадровиците раздадоха „групови“ премии за 15 прокуратури и 2 следствени отдела

Defakto.bg

Наградена е и зам.-главният прокурор Мария Шишкова

С по 1 300 лева премии награди Прокурорската колегия на ВСС 15 прокуратури и два следствени отдела.

Отделно, парична награда от 1 000 лева бе гласувана за зам.-главния прокурор Мария Шишкова. По неофициална информация тя е подала оставка като член на ръководството на ПРБ.

„Премиалните“ бяха гласувани на извънредно заседание на Прокурорската колегия, която редовно ще се събере и утре. Предложението е на петима от колегията начело с председателя на КАК Даниела Машева. Подобно групово „поощряване на органи на съдебната власт“ навръх Коледа, че и изобщо, е без прецедент.

За прокуратурите и следствените отдели вносителите заявяват, че паричните награди се дават за срочно и професионално изпълнение на важни служебни задължения, както и показани професионални резултати.

Премиите отиват при: Апелативна прокуратура – Велико Търново, Окръжните прокуратури в София, Кюстендил, Пловдив, Ловеч, Кърджали, Русе. Както и в следствените отдели в ОП-Русе и Варна.

От районните прокуратури паричните стимули получават тези в Перник, Средец, Харманли, Благоевград, Пещера, Кубрат, Поморие и Казанлък.

Парите са от средствата, гласувани в началото на годината поотделно за двете колегии на ВСС поощрения – 100 000 лева, разделени  за съдиите (51 784 лв.) и прокурорите (48 216 лв.). Прокурорската колегия „раздава“ в края на годината натрупания остатък от над 23 хиляди лева, след приспадане на всички определени индивидуални парични поощрения.

Вносителите се позовават на два текста от съдебния закон, както и на Правилата за допълнителните възнаграждения на ВСС.

Става дума за чл. 303, ал.3, т. 1 и чл. 304, ал.1 на ЗСВ.

Текстовете гласят:

Чл. 303. (1) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 2016 г.) Съответната колегия на Висшия съдебен съвет може да поощрява съдия, прокурор и следовател с отличие или награда за проявени висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
(3) Наградата в размер до основното месечно възнаграждение е:
1. парична;

Чл. 304. (1) (Изм. – ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 28 от 2016 г.) Предложение за поощрение до съответната колегия на Висшия съдебен съвет се прави от министъра на правосъдието, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, главния прокурор, директора на Националната следствена служба, председателя на апелативен, апелативен специализиран наказателен, военно-апелативен, окръжен, специализиран наказателен и административен съд, от апелативен, военно-апелативен, окръжен и военно-окръжен прокурор, от ръководителя на специализираната и на апелативната специализирана прокуратура, както и от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет и от съответната съсловна организация.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.