Последни новини
Home / Законът / С малко повече разум може да се създаде независим прокурор от главния, излъчван и отзоваван от парламента

С малко повече разум може да се създаде независим прокурор от главния, излъчван и отзоваван от парламента

Defakto.bg

Предложението за назначаване на независим главен прокурор в сегашния си вид  е гротеска и очевидно няма да се случи. Това каза пред радио „Фокус“ адвокат Михаил Екимджиев.

„Преди 3-4 дни с опитаха да ни заблудят с един театър за наивници, с една клоунада в извънредното заседание на Министерски съвет в събота като ни обясниха, че друг пък прокурор от Главна прокуратура, избран от прокурорската колегия на ВСС, ще бъде толкова независим от главния прокурор, че ще може ефективно да го разследва. За пореден път ни пробутват формулата с Истанбулската конвенция“, обясни той.

Според адвокат Екимджиев, освен  че  заобикаля  препоръките на Венецианската комисия за независимост на разследващия орган, предлагания от Борисов законопроект е откровено противоконституционен.  Според чл. 126, ал. 1 от Конституцията, структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата, а проектът предлага да се създаде нова структура в прокуратурата, която няма аналог в структурата на съдилищата.  Съгласно ал. 2 на същия чл. 126 от Конституцията, главният прокурор осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Това означава, че и новият прокурор ще бъде под методическото ръководство на главния, т.е. няма да е независим от него.

Според  Екимджиев с  малко повече разум и с необходимата конституционна промяна може да се създаде фигура, контролираща главния прокурор, излъчена от Народното събрание и при нарушение от нейна страна Парламентът да може да организира нещо като импийчмънт.

Така този независим главен прокурор може да бъде наистина еманципиран от Прокуратурата и реално да разследва главния прокурор, коменитра адвокат Екимджиев.

About De Fakto

Проверете също

Съветът по съдебна реформа с мерки срещу дублирането на престъпления и административни нарушения

Дублирането на състави на престъпления и административни нарушения в действащото законодателство бе акцент на заседанието …

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.