Последни новини
Home / Законът / С 12 на 1 преизбраха Магдалина Иванова начело на Апелативен съд-Пловдив

С 12 на 1 преизбраха Магдалина Иванова начело на Апелативен съд-Пловдив

Defakto.bg

С 12 на 1 гласа Съдийската колегия на ВСС даде втори мандат на Магдалина Иванова начело на Апелативен съд-Пловдив. „Против“ бе само Даниела Марчева, която постави ред въпроси, включително за съдебната номенклатура и изчерпването на идеи от дългото пребиваване на ръководни постове. Надявам се мандатът ми да убеди противника, че не е бил прав, обяви Иванова след гласуването.

Магдалина Иванова

Магдалина Иванова, която бе зам.-председател на Окръжния съд в Пловдив при председателя Сотир Цацаров, а преди това и зам.-председател на районния съд, вече изкара един мандат начело на Апелативния съд. И отказваше да се кандидатира за втори, дори бе преназначена за редови магистрат там. Така първата процедура за нов ръководител се провали заради липсата на кандидати, пред провал бе и втората, но в последния възможен момент  през юли тази година Иванова подаде документи за конкурса. Тя е единственият претендент.

Преди време пред кадровиците председателят на Районния съд в Пловдив Иван Калибацев, който бе кандидат да оглави Окръжния съд, бе заявил, че в Пловдив има криза заради липсата на титулярни ръководители в съдилищата.

Днес, в отговор на въпрос, Магдалина Иванова обяви пред кадровиците, че не е внесла документи за първия конкурс, за да даде възможност и на колегите си да се изявят. Но не е афиширала тези си мотиви, понеже – ако била заявила, че няма да участва в конкурса, можело да се възприеме „като вид разрешение“ към съдиите да се кандидатират те. Ако пък била казала, че ще се кандидатира, можело да се приеме за вид предупреждение да помислят дали те също да внесат документи.

Като мотиви да поиска втори мандат изтъкна управленския опит много добрите отношения със съдилищата в целия апелативен район и с магистратите в АС.

По повод бъдещото преструктуриране на съдебната карта Иванова да се съобразява инфраструктурата, криминогенната обстановка и други особености, особено за пограничните райони. „Не бива да се пренебрегва както достъпът на граждани до правосъдие, така и че там, в малките съдилища работят хора, чийто трудов стаж изцяло е преминал там“, категорична бе тя.

Даде заявка и за увеличение на зам.-председателите от двама, както са в оммента, на трима, за да има и заместник, шеф на наказателното отделение поради увеличеното постъпление на такива дела.

На въпрос на Даниела Марчева за прекомерното пребиваване на ръководни длъжности, заяви: „За моя авторитет питайте колегите, полагала съм усилия да съм обективна, справедлива.Не считам, че ръководните длъжности са ме променили нито в човешки, нито в професионален план. Намирам се за здраво стъпил на земята човек, готов да се вслуша в чуждото мнение“.

Олга Керелска я попита защо в пловдивските конкурси се явява само по един кандидат?

Иванова отговори: „Не можем да избягаме от носените големи отговорности, преобладаващо негативи. Друга причина може би е страхът, сериозно предизвикателство е колегите да излязат от комфорта си на съдии и да мислят за други допълнителни неща“.

По време на дебата Георги Чолаков и Боряна Димитрова изрично декларираха подкрепа за Магдалина Иванова.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Днес сме се стекли хиляди, от всички краища на родината, за да заявим, че Трети …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.