Последни новини
Home / Законът / Фандъкова обяви, ГЕРБ внесе поправка в НК за горенето на отпадъци

Фандъкова обяви, ГЕРБ внесе поправка в НК за горенето на отпадъци

Defakto.bg

Анонсирана от столичната кметица Йорданка Фандъкова нова, поредна промяна в Наказателния кодекс (НК) бе внесена от управляващите. Депутати от ГЕРБ начело с Красимир Ципов настояват да се криминализира замърсяването на въздуха чрез изгаряне на отпадъци. Но в София се диша все по-трудно и НК надали ще помогне.

Поправката, внесена от осмина от депутатите на ГЕРБ (сред които и председателят на правната комисия Анна Александрова), предвижда новото престъпление да се наказва с до 2 години затвор и до 5 000 лева глоба.

Конкретно в чл. 353в да се създадат нови алинеи 5 и 6.

(5) Който замърсява атвосферния въздух, като не по установения начин изгаря отпадъци или като изгаря отработени масла или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса, полимерни, синтетични или текстилни материали, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба от 2 000 до 5 000 лева.

(6) В маловажни случаи по ал. 5 наказанието е пробация и глоба до 1000 лева.

В мотивите си вносителите заявяват, че нерегаментираното изгаряне на отпадъци създава сериозен риск за здравето на хората, а инициативата им цели „въвеждането на ефективни, пропорционални и възпиращи наказателноправни мерки по отношение изгарянето на отпадъците в нарушение на установения ред“. И още: „Тя (инициативата) е и в резултат на предприетите действия от Столична община за изпълнение на Програма за управление на качеството на атмосферния въздух за периода 2015-2020 г.“

На логичния въпрос къде спят контролните органи пред тази сериозна за гражданското здраве заплаха, депутатите от ГЕРБ предварително отговарят, че „въпреки предприетите мерки от компетентните контролни органи по отношение безконтролното изгаряне на излезли от употреба автомобилни гуми, отработени масла и други отпадъци се констатира, че предвидените в Наредбите на общините административни наказания не оказват необходимия възпиращ ефект„.  С други думи и този провал на контрольорите ще се „редактира“ с наказателна репресия.

За промяна в НК управляващите се сещат насред развоя на дело срещу Столична община за мръсния въздух в столицата, по което СГС разпореди ред привременни мерки, включително задължително измиване на улиците, засаждане на дървета и информиране на гражданите за съдържанието на фини прахови частици. От което личи, че проблемът със замърсяването далеч не опира само до изгарянето на автомобилни гуми. Но, това е отколешна рецепта на управлението – като не можеш да решиш проблем, увеличаваш каталога на престъпленията в НК.

 

About De Fakto

Проверете също

По искане на двама правосъдни министри: ВСС пак ще мъдрува уронвал ли е Иван Гешев престижа на съдебната власт

Почти година от първия опит за отстраняване на  главния прокурор Иван Гешев,  Пленумът на Висшият …

Съдът в Страсбург отново осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

  Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре досъдебното производство, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.