Последни новини
Home / Законът / ВКС отмени присъда на холандец за опит за убийство, защото е съден от незаконен състав

ВКС отмени присъда на холандец за опит за убийство, защото е съден от незаконен състав

Defakto.bg

Върховният касационен съд отмени 9-годишна присъда на холандския гражданин Реналдо Дейвид за опит за убийство и връща казуса за ново разглеждане на втора инстанция.

Решението е на върховните съдии Ружена Керанова – председател и докладчик, Спас Иванчев и Валя Рушанова и е окончателно. А основният мотив за отмяната е, че в Софийския апелативен съд чужденецът е бил съден от незаконен състав. Спрямо двама от магистратите в него – Пламен Дацов и Светла Букова са били налице основания за отвод, категоричен е ВКС. Защото в друго производство, при произнасяне по мярката за неотклонение на чужденеца двамата съдии от апелативния съд вече предварително са направили извод, че доказателствата „еднопосочно“ сочат обвиняемият да е извършил престъплението.

Случаят е от декември 2016 г., рано сутринта. Драмата се разиграва край Телефонната палата в София. На две инстанции Реналдо Дейвид Хилиям е признат за виновен, че тогава по хулигански подбуди е извършил опит за убийство и е осъден на 9 г. затвор. Конкретно че умишлено се е опитал да умъртви непозната жена, като я е наръгал с нож в шията. Веднага след това обаче чужденецът е спрял минаващо такси и помолил за помощ, благодарение на навременната медицинска помощ животът на жената е бил спасен.

По данни на разследващите медиите навремето описаха, че жертвата е  работела като чистачка в Министерство на финансите и работното й време започвало рано сутрин. Във фаталния ден, около 5.25 ч., тя слязла от трамвая на спирката на пл. „Гарибалди“, за да отиде на работа. На спирката към жената се приближил непознатия холандец. Той се опитал да я заговори, но тя не му обърнала внимание. Чужденецът, който бил употребил алкохол и марихуана я проследил по пътя й към Министерство на финансите и я нападнал в гръб с 10-сантиметров нож. Наръгал я в шията и я блъснал на земята.

Съобщението на ВКС:

С Решение № 184/09.12.2019 г. по наказателно дело № 690/2019 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя решението по в.н.о.х.д. № 1473/2018 г. на Софийския апелативен съд (САС) и връща делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд.

Делото е образувано по жалба на подсъдимия Реналдо Х. против решението от 06.03.2019 г. на САС, с което е потвърдена присъдата по н.о.х.д. № 5167/2017 г. на Софийския градски съд. С нея подсъдимият е признат за виновен в извършването на престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 11, пр. 1 вр. с чл. 115 вр. чл. 18, ал. 1, пр. 2  и чл. 58, б. „а“ вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК (по хулигански подбуди направил опит умишлено да умъртви другиго), като му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 години.

В жалбата са развити доводи за допуснати от САС нарушения на материалния закон, съществени процесуални нарушения и явна несправедливост.

Тричленният състав на ВКС намира, че обжалваното решение следва да бъде отменено, макар и не по изложените в жалбата доводи. Върховните съдии констатират, че делото е разгледано и решено във въззивната инстанция от незаконен състав поради това, че в него са участвали съдии, за които са били налице основанията за отвод. Двама от съдиите са взели участие като членове на съдебния състав на апелативния съд, който се е произнасял в производство за изменение на мярката за неотклонение на подсъдимия. В съдебния акт, с който е оставена без уважение молбата на Реналдо Х. за изменение на мярката му за неотклонение, пише: „…доказателствената съвкупност еднопосочно очертава именно обвиняемия като вероятния извършител на престъплението…“. Съдържат се елементи на доказателствен анализ – съпоставяне на показанията на пострадалата с останалите гласни, писмени доказателствени източници и експертни мнения. В заключение съдебният състав на САС е направил констатация, че с „оглед обсъдените доказателства“ твърденията на обвиненото лице за противоречивост в събрания доказателствен материал са напълно неоснователни.

Върховните съдии пишат в мотивите си, че безспорно към момента на разглеждане на делото във въззивната инстанция разпоредбата на чл. 29, ал. 1, т. 1 б. „г“ от НПК е отменена, поради което не е имало процесуална забрана член на съдебния състав, разглеждащ обвинението по същество, да бъде и съдия, който е участвал в производства по вземане и съдебен контрол върху мярката за неотклонение. В практиката на Европейския съд по правата на човека е застъпено разбирането, че сам по себе си фактът, че един съдия е взел определено решение относно задържането на обвиненото лице, все още не е достатъчен да обоснове обективни съмнения в безпристрастността на съдията. След изменението на процесуалния закон и отпадане на изричната забрана, установена в него, за разрешаването на този въпрос от съществено значение са обемът, характерът и същността на взетото решение. Тоест, да се извърши преценка дали са налице реални, установими обстоятелства, които могат да обосноват обективно съмнение в непредубедеността на съда, пише в решението на ВКС.

Според върховните съдии в конкретния случай от съдържанието на съдебния акт по молбата за промяна на мярката за неотклонение е видно, че съдебният състав с участието на двама съдии, разгледали впоследствие и делото по същество, е формирал убеждение по обосноваността на обвинението. Съдът е обективирал становище за висока степен на вероятност именно подсъдимият да е извършител на престъпното посегателство, навлязъл е в обсъждане на доказателствата по начин, индициращ включително и на убеденост в тяхната достоверност. Установяването на такива обстоятелства е основание съдията, участвал в производство за изменение на мярката за неотклонение, да се счита за предубеден и това да обоснове необходимост от отвеждането му при разглеждане на делото по същество в съдебната фаза.

Тричленният състав на ВКС е категоричен, че с неотвеждането на двамата съдии, за които са били налице основанията за отвод, е допуснато делото пред въззивния съд да бъде разгледано от незаконен състав. Налице е нарушение от категорията на абсолютните процесуални такива съгласно чл. 348, ал. 3, т. 3 от НПК, налагащо отмяна на атакувания съдебен акт и връщане на делото за ново разглеждане от друг законен състав.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.