Последни новини
Home / Законът / Зам.-главен прокурор даде оставка, кадровиците я приеха, безмълвно (допълнена)

Зам.-главен прокурор даде оставка, кадровиците я приеха, безмълвно (допълнена)

Defakto.bg

Сотир Цацаров също е депозирал заявлението си за предсрочно прекратяване на мандата, Пленумът ще го разглежда утре

Заместник главният прокурор Мария Шишкова е подала оставка от отговорния пост. Това официално обяви днес Сотир Цацаров на последното, председателствано от него, заседание на Прокурорската колегия на ВСС.

Единодушно, кадровиците приеха оставката на Шишкова като член на ръководния екип на ПРБ, считано от 6 януари 2020 г. Стана безмълвно, без въпроси, дебати и прочее. Както Де факто писа, на извънредно заседание на колегията вчера бе решено Шишкова да бъде наградена с 1000 лева. Законът й позволява да остане редови прокурор във Върховната касационна прокуратура. Преди да премине на работа в ПРБ, Шишкова бе съдия в Пловдив и зам.-председател на Окръжния съд в мандата на председателя Цацаров.

Гласуването на оставката на този зам.-главен прокурор дойде броени часове, след като парламентарното мнозинство избра Сотир Цацаров за нов шеф на КПКОНПИ.

Оставката на самия Цацаров като главен прокурор също е внесена в деловодството на ВСС. Това докладва Даниела Машева. Колегията прие заявлението за предсрочно прекратяване на мандата (който изтичаше през януари догодина) за сведение и го препраща на Пленума на ВСС. Очаква се тази оставка да бъде гласувана утре, за приемането й, като за избора, се изисква мнозинство от 17 „за“. После кадровиците ще отправят предложение до президента да издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров като главен прокурор. Всичко може да стане и в рамките на един ден.

Днес Евгени Диков от Прокурорската колегия изчете предложение за награждаване на Сотир Цацаров с личен почетен знак първа степен златен и то бе прието.

Какво се случва със заместниците?

Освен Мария Шишкова, остават още трима зам.-главни прокурори. Единият е Иван Гешев, преизбран от кадровиците за новия обвинител №1 с 20 на 4 гласа. След указа за освобождаването на Цацаров Гешев веднага може да встъпи в новата си длъжност, иска се само да подпише акт за встъпване и да положи клетва. Другият настоящ зам.-главен прокурор е Борислав Сарафов, който има свой 5-годишен мандат като директор на Националната следствена служба и би трябвало да остане на поста. Третият действащ заместник е Ася Петрова, която ръководи Върховната административна прокуратура. За нейна оставка официално не е съобщавано. Имаше и пети зам.-главен прокурор – Пенка Богданова, но преди време тя изненадващо бе освободена от поста по предложение на Сотир Цацаров и остава редови обвинител във ВКП.

Единодушно, без дебат, кадровиците гласуваха и оставката на прокурора от СГП Андрей Янкулов. Той е освободен от системата, считано от 2 януари 2020 г.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.