Последни новини
Home / Законът / Предизвестено избраха Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия (обновена)

Предизвестено избраха Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия (обновена)

Defakto.bg

Проверяваните  си избират проверяващ,  критикува процедурата по вота депутатът от БСП Крум Зарков

Сотир Цацаров е новият председател на КПКОНПИ, след като парламенът очаквано го избра. Това стана със 165 гласа „за“, 30- „против“ и 3-ма „въздържали се“. За него гласуваха депутатите от ГЕРБ, “Обединени патриоти“, ДПС,  независимите депутати от „Атака“ и от левицата.  Кандидатът на „Воля“  Симеон Найденов  отпадна,  след като бе подкрепен от  12 депутати,  42 – „против“ и „въздържали се“ – 136.  Въпреки заявката, че няма да подкрепят нито един от кандидатите,  27 депутати от БСП гласуваха за Цацаров.

Цацаров е всичко това, което другите не са„,  обобщи в ласкателно изказване от парламентарната  трибуна Емил  Димитров (Ревизоро) .  Той посочи неговата самокритичност и опит на административен ръководител, като качества, които са  надделели за подкрепата му от комисията за борба с корупцията  в парламента. Преди него  Спас Гърневски  (ГЕРБ) изброи набор от заслуги на Цацаров, като магистрат и главен прокурор.

„Няма как да си успешен главен прокурор толкова много години, пък да не можеш да ръководиш една комисия“.  Така  депутатът от  ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков обяви подкрепата си за  Цацаров.   Подръжката  му преля в  критика към председателя на ВКС Лозан Панов.   „ВКС става политическа партия, като обслужва интересите на „Да, България“, за която не е сигурно, че работи за интересите на България. Как така ще си позволява председателят на ВКС да казва, че ще разследва премиер – днес е Борисов, утре може да е Нинова. Ще разследва главен прокурор. Кой си ти, бе, господинчо? Ти си деполитизиран, да си налягаш парцалите“, заяви в типичен стил Марков.

Крум  Зарков (БСП)  определи предизвестения избор за  ръководител на антикуропионната комисия,  като  „церемония, а не процедура за вот„.   Заради вота  с обикновено мнозинство на кандидатурата на Цацаров, предложен от мнозинството на управляващите,   Зарков бе лаконичен, че  проверяваните си избират проверяващ.

Всякаква сътезателност в случая е илюзорна, каза  той.  Според него би било  коректно, ако  премиерът  Борисов бе признал, че е посочил кандидата си за  шеф на КПКОНПИ, така както е „одобрил“ и председател на ВКС,  по думите на самия Борисов.

Темата за корпуцията не може да се мисли в „мандати“,  заяви лидерът на БСП Корнелия  Нинова. Тя обясни,че би било лицемерие левицата да предолжи председател на КПКОНПИ, след като не  одобрява процедурата за избора и е внесла законопроект за промени в статута на комисията. Нинова повтори,  че изборът на председател на КПКОНПИ, трябва да се извършва от президента. „Така бихме постигнали реално разделение на властите и взаимен контрол на институциите„, каза тя. „Ако д нес попитаме някого извън тази зала с какво свързва КПКОМПИ, повечето хора ще кажат: „С незаконно придобитата тераса на нейния председател Пламен Георгиев“. И какво последва от това?! За награда лично премиерът го направи консул в Испания! Това прилича на стимулиране – покриване и награждаване с постове за корупция„, заключи лидерът на БСП.

Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“ се обърна към  Цацаров с думите:  „Очакванията към вас ще бъдат изключително високи, но не да се занимавате с дребосъка, а най-после да хванете по-едрите риби. Римляните казват: „Орелът не лови мухи“.

Председателското място в КПКОНПИ остана вакантно, след като Пламен Георгиев подаде оставка под обществен натиск през юли заради недекларираната си  си тераса и постройките върху нея. До този момент функциите му се изпълняват от неговия заместник Антон Славчев.

За да встъпи в новата си длъжност, Цацаров трябва да депозира оставка като главен прокурор пред Висшия съдебен съвет, кадровиците на съдебната система да я одобрят, а президентът да го освободи с указ.  Пред журналисти в сряда, Цацаров заяви, че „днес му е последния  ден“ като председател на Прокурорската колегия във ВСС.

Очаква се още утре, Пленумът на Висшия съдебен съвет да гласува молбата на Сотир Цацаров да бъде освободен като главен прокурор

Двамата кандидати за шеф на КПКОНПИ вече бяха изслушани от ресорната комисия към парламента миналата седмица и представиха своите концепции как възнамеряват да управляват органа.

Преди изслушването пет водещи неправителствени организации отказаха да участват в процедурата при избора на председател на КПКОНПИ.   Според правозащитниците,  изпращането на становища и въпроси към кандидатите води единствено до легитимирането на една фасадна и компрометирана в своя зародиш процедура.

Пред парламента настоящият Обвинител Номер 1 обяви, че  КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия.  Той открои обаче, че от  482 -ма служители на комисията, само 7%  се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случаи броят на оперативните служители трябва да бъде увеличен”, заяви Цацаров.   Според него Дирекция „Антикорупция“ трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната. Едно от предложенията на Сотир Цацаров е създаване на Консултативен съвет към антикорупционната комисия с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт. Трябва да се  редуцира и  кръгът от лица на висши публични длъжности, които са задължени да подават декларации за конфликт на интереси, смята той.

 

Сотир Стефанов Цацаров е роден на 28 август 1966 г. в град Пловдив. Получава образованието си в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където завършва специалност „Право“.  На 10 януари 2013 г. Сотир Цацаров встъпва в длъжност като главен прокурор на Република България. Преди това е председател на Окръжен съд – Пловдив. От 1 март 1996 до 1 октомври 1998 Цацаров е председател на Районен съд – Асеновград. Владее английски език На 10 януари 2013 г. Сотир Цацаров встъпва в длъжност като главен прокурор на Република България.  Преди това е председател на Окръжен съд – Пловдив.  От 1 март 1996 до 1 октомври 1998 Цацаров е председател на Районен съд – Асеновград.  Владее английски език. 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.