Последни новини
Home / Законът / Окончателно, ВАС отмени ред текстове от Наредбата за работното време, дежурствата и почивките в МВР

Окончателно, ВАС отмени ред текстове от Наредбата за работното време, дежурствата и почивките в МВР

Defakto.bg

С окончателно решение петчлeнен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени ред текстове от Наредбата за работното време, дежурствата и почивките на служителите на МВР.

Отменените текстове регламентират общия брой часове за извънреден труд при бедствия и извънредни ситуации, разпределянето на работните смени в графиците, сумарното изчисляване на работното време за служители, работещи на ненормиран работен ден и др.

Решението е на Ваня Пунева, Панайот Генков, Йордан Константинов, Красимир Кънчев, Росица Драганова – докладчик.

Делото срещу издадената от вътрешния министър през 2016 г. Наредба е по жалба на Синдиката на служителите в МВР.

Пълното наименование е Наредба № 8121з-776 от 29.07.2016 г. за реда за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките на държавните служители в Министерството на вътрешните работи, издадена от министъра на вътрешните работи.

Отменени са чл. 8, чл. 14, ал. 2 и ал. 3, чл. 16, ал. 3, чл. 18, ал. 3, чл. 20а, чл. 21, ал. 2, чл. 23, ал. 2, чл. 24, ал. 2, чл. 25, ал. 1, чл. 26, ал. 2, чл. 32, ал. 2, чл. 33, ал. 1, §1, т. 9 от допълнителните разпоредби, § 3 от заключителните разпоредби, приложение № 1 към чл. 18, ал. 3 и чл. 23, ал. 1, приложение № 3 към чл. 24, ал. 2 и чл. 26, ал. 3.

На първа инстанция, тричленен състав на ВАС частично е уважил жалбата на полицейския сандикат, но в друга част я е обявил за недопустима с мотива, че някои от атакуваните текстове междувременно са претърпели промени и не съществуват в първоначалната редакция, оспорена пред съда.

Петчленният състав е категоричен – този довод е несъстоятелен и изцяло уважава жалбата на синдиката.

Както на първа, така и на втора инстанция ВАС зявява, че при приемането на наредбата не са спазени изискванията на Закона за нормативните актове за мотивираност. А, въпреки твърденията за въвеждане с нея на евродиректива за работното време, таблица за съответствие не е изготвяна, а в проекта за наредба не се предвижда въвеждане на европейско законодателство.

„Съгласно изискванията на Закона за нормативните катове е необходимо да има мотиви на проекта на нормативен акт, които да гарантират спазване на основните принципи при неговото изработване – обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност. Липсата на дефинираното от закона съдържание на мотивите, освен, че е формално нарушение на чл. 28, ал. 2 ЗНА, не осигурява възможност на съда и да извърши проверка за спазване на принципите при подготовката на нормативния подзаконов акт, смята петчленният състав на ВАС.

В текста на чл. 28, ал. 3 ЗНА е предвидено, че проектът на нормативен акт, към който не са приложени мотиви, съответно доклад, съгласно изискванията по ал. 2, не се обсъжда от компетентния орган. Допуснатото нарушение на императивни процедурни правила при издаване на процесната Наредба е съществено и е основание за отмяна на оспорения нормативен акт“, съобщават от съда.

 

 

Решението е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

Съветът по съдебна реформа с мерки срещу дублирането на престъпления и административни нарушения

Дублирането на състави на престъпления и административни нарушения в действащото законодателство бе акцент на заседанието …

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.