Последни новини
Home / Законът / Съкращават част от служителите на 28-те районни прокуратури, които се закриват на 1 януари

Съкращават част от служителите на 28-те районни прокуратури, които се закриват на 1 януари

Defakto.bg

Част от служителите в 28-те районни прокуратури, които се закриват от 1 януари 2020 г., ще бъдат съкратени. Това стана ясно от доклад на Гергана Мутафова, гласуван от Прокурорската колегия на ВСС днес. Съкращенията ще са за съдебни служители на ръководни позиции и за работещите в общите администрации.

Точката не бе в редовния дневен ред на колегията, влезе като допълнителна. Закриването на 28-те РП, които стават териториални отделения на районни прокуратури в областните градове, е втори етап от новата „прокурорска география“. Първият приключи в началото на тази година със закриването на 11 РП.

В началото Гергана Мутафова напомни, че администрациите на закритите прокуратури преминават към тези на  окръжните и районни прокуратури, а с решение от юли тази година колегията е приела какво е териториално отделение на прокуратура. На 3 декември Прокурорската колегия е гласувала и че по отношение на служителите са приложими хипотезите на Кодекса на труда за „сливане и вливане“ на предприятия. Предстоящият втори етап от реформата с 28-те РП обаче налагал смесен подход при преуреждането на трудовите отношения със служителите им, включително заради тяхната численост. Така трудовите правоотношения със съдебните служители от общите администрации на закриваните районни прокуратури и тези на ръководни длъжности ще се прекратят по хипотезата „закриване на част от предприятието“ на КТ. За служителите от специализираните администрации правоотношението се запазва.

Това е трудно решение, което обаче трябва да бъде взето, обобщи Сотир Цацаров.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.