Последни новини
Home / Законът / Съкращават част от служителите на 28-те районни прокуратури, които се закриват на 1 януари

Съкращават част от служителите на 28-те районни прокуратури, които се закриват на 1 януари

Defakto.bg

Част от служителите в 28-те районни прокуратури, които се закриват от 1 януари 2020 г., ще бъдат съкратени. Това стана ясно от доклад на Гергана Мутафова, гласуван от Прокурорската колегия на ВСС днес. Съкращенията ще са за съдебни служители на ръководни позиции и за работещите в общите администрации.

Точката не бе в редовния дневен ред на колегията, влезе като допълнителна. Закриването на 28-те РП, които стават териториални отделения на районни прокуратури в областните градове, е втори етап от новата „прокурорска география“. Първият приключи в началото на тази година със закриването на 11 РП.

В началото Гергана Мутафова напомни, че администрациите на закритите прокуратури преминават към тези на  окръжните и районни прокуратури, а с решение от юли тази година колегията е приела какво е териториално отделение на прокуратура. На 3 декември Прокурорската колегия е гласувала и че по отношение на служителите са приложими хипотезите на Кодекса на труда за „сливане и вливане“ на предприятия. Предстоящият втори етап от реформата с 28-те РП обаче налагал смесен подход при преуреждането на трудовите отношения със служителите им, включително заради тяхната численост. Така трудовите правоотношения със съдебните служители от общите администрации на закриваните районни прокуратури и тези на ръководни длъжности ще се прекратят по хипотезата „закриване на част от предприятието“ на КТ. За служителите от специализираните администрации правоотношението се запазва.

Това е трудно решение, което обаче трябва да бъде взето, обобщи Сотир Цацаров.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.