Последни новини
Home / Законът / Боян Магдалинчев: Венецианската комисия е консултативен орган, правителството да реши ще изпълни ли препоръките

Боян Магдалинчев: Венецианската комисия е консултативен орган, правителството да реши ще изпълни ли препоръките

Defakto.bg

Колебая се дали изборът на “независим” прокурор ще е работещ

Не мога да гадая дали Министерският съвет ще се съобрази с препоръките на Венецианската комисия за въвеждането на независимо и ефективно разследване срещу главния прокурор – това обяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев пред журналисти. Думите му бяха в отговор на въпрос за проекта за “независимия” прокурор, гласуван от МС (промени в НПК и в Закона за съдебната власт) и становището на Венецианската комисия.

Магдалинчев призна – Комисията за демокрация чрез право на Съвета на Европа препоръчва включително промени в Конституцията, но те можели да опрат до “формата на държавно управление”. А по въпроса у нас има решения на КС (едно, което препрати всяко преструктуриране на Темида към Велико Народно събрание и второ, което разреши някои изменения от обикновен парламент), напомни представляващият ВСС.

На въпрос дали е работещ предвиденият в проекта на кабинета начин на избиране на “независимия” обвинител, който ще разследва Главния – от Прокурорската колегия, в която влиза и главният прокурор – Магдалинчев отговори: “Колебая се дали е работещо решение”. И предположи, че могат да се предложат и други решения за избора в рамките на ВСС, които да гарантират независимост на този “инспектор”. Дали ще е избор от Пленума, от Съдийска колегия или нещо трето Магдалинчев отказа да предвижда.

“Това е проект на кабинета, нека видим какво ще приеме Народното събрание”, заключи представляващият ВСС.

За липсата на Сотир Цацаров от днешното заседание на Пленума, гласувал неговата оставка като обвинител №1, Магдалинчев каза, че не го приема като пренебебрегване. Отношението на главния прокурор към съвета винаги е било “позитивно”, подчерта той.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Един коментар

  1. НИКОЛАЙ СТАТКОВ

    Има създаден и действащ конституционен съд, само трябва да бъде събуден за работа от активните държавни институции и гражданите по дейност в престъпване на гл. прокурор и разделените по власт …… Власт власт възпира!
    Също така КС трябва да работи като съд за респект и контрол с присъждане и възстановяване разходите по порочната им работа към бюджета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.