Последни новини
Home / Законът / Боян Магдалинчев: Венецианската комисия е консултативен орган, правителството да реши ще изпълни ли препоръките

Боян Магдалинчев: Венецианската комисия е консултативен орган, правителството да реши ще изпълни ли препоръките

Defakto.bg

Колебая се дали изборът на „независим“ прокурор ще е работещ

Не мога да гадая дали Министерският съвет ще се съобрази с препоръките на Венецианската комисия за въвеждането на независимо и ефективно разследване срещу главния прокурор – това обяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев пред журналисти. Думите му бяха в отговор на въпрос за проекта за „независимия“ прокурор, гласуван от МС (промени в НПК и в Закона за съдебната власт) и становището на Венецианската комисия.

Магдалинчев призна – Комисията за демокрация чрез право на Съвета на Европа препоръчва включително промени в Конституцията, но те можели да опрат до „формата на държавно управление“. А по въпроса у нас има решения на КС (едно, което препрати всяко преструктуриране на Темида към Велико Народно събрание и второ, което разреши някои изменения от обикновен парламент), напомни представляващият ВСС.

На въпрос дали е работещ предвиденият в проекта на кабинета начин на избиране на „независимия“ обвинител, който ще разследва Главния – от Прокурорската колегия, в която влиза и главният прокурор – Магдалинчев отговори: „Колебая се дали е работещо решение“. И предположи, че могат да се предложат и други решения за избора в рамките на ВСС, които да гарантират независимост на този „инспектор“. Дали ще е избор от Пленума, от Съдийска колегия или нещо трето Магдалинчев отказа да предвижда.

„Това е проект на кабинета, нека видим какво ще приеме Народното събрание“, заключи представляващият ВСС.

За липсата на Сотир Цацаров от днешното заседание на Пленума, гласувал неговата оставка като обвинител №1, Магдалинчев каза, че не го приема като пренебебрегване. Отношението на главния прокурор към съвета винаги е било „позитивно“, подчерта той.

About De Fakto

Проверете също

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Главният прокурор иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Един коментар

  1. НИКОЛАЙ СТАТКОВ

    Има създаден и действащ конституционен съд, само трябва да бъде събуден за работа от активните държавни институции и гражданите по дейност в престъпване на гл. прокурор и разделените по власт …… Власт власт възпира!
    Също така КС трябва да работи като съд за респект и контрол с присъждане и възстановяване разходите по порочната им работа към бюджета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.