Последни новини
Home / Избрано / Върховният административен съд окончателно отказа регистрация на еднополов брак в България

Върховният административен съд окончателно отказа регистрация на еднополов брак в България

Defakto.bg

 Българското  законодателсво признава единствено разнополовите бракове

Брачен съюз, който не поражда  правни последици в България, няма как да бъде признат и съответно регистриран

Тричленен състав на Върховният административен съд (ВАС)  окончателно отказа регистрация в ГРАО на брак на еднополова двойка от женски род, сключен във  Великобритания.

Делото ( № 4245 от 2018 г.)  беше образувано по жалба на физическо лице срещу решение  на Административен съд – София- град, с което бе отхърлена жалбата срещу  кмета на Столична община, район „Люлин“, за актуализиране на семейното й положение в личен картон.

ВАС потвръждава решението на Административен съд – София – град, като посочва, че според българския закон еднаквият пол на лицата, желаещи да сключат брак е пречка за сключване на брак.  Съгласно  Конституцията и  Семейният кодекс  задължително условие за сключване на  граждански брак е разнополовост на съпрузите, посочат съдиите.  С исканата регистрация би се  признало, че няма пречки пред еднополовите бркове, а това е  в противоречие с българското законодателство.  Навсякъде правната уредба – разглежда семейните отношения, като правоотношение единствено между двата биологични пола- мъж и жена, казва съдът.

Добавя,   че ако условията за сключване на брак, според  българското законодателство не са били налице по отношение на  българските граждани към момента на сключване на брака, то този брак, макар и допустим по законите на държавата, в която е бил сключен, няма да породи правни последици в България – чл.4, ал.1 от Семейни кодекс. А брак,  който не е породил правни последици в България няма как да бъде признат и съответно регистриран.

Върховните магистрати от тричленния състав приемат, че  няма нарушение и на разпоредбите от Хартата на основните права на ЕС, тъй като правото на встъпване в брак е гарантирано в съответствие с националните закони, които регулират упражняването му.  Съдът на ЕС се е произнесъл, че поради невъзможността да бъде постигнато съгласие между държавите членки относно еднополовите бракове, партньорите в тези съюзи не могат да имат правата на семейни членове за целите на свободното движение на работници по смисъла на европейското право /д. 59/ 85 „Reed“/.

Това е третото дело с подобен предмет, което се разглежда във ВАС и съдът има непротиворечива практика по този въпрос.  В този смисъл са Решение № 7582  от 15. 06. 2017 г. по административно дело № 7370 / 2016 г. и Решение № 6269 от 18.05.2017 г. по административно дело № 6474/ 2016 г. на ВАС.

По своя предмет и същност трите дела се различават от дело № 11558 от 2018 г., по което с решение от юли тази година ВАС потвърди правото на еднополова двойка да пребивава на територията на Република България. Решението на върховните магистрати не касае еднополовите бракове, а се отнася само и единствено до правото на граждани на ЕС да пребивават законно продължително на територията на друга страна-член на Общността, в случая Република България.

 

About De Fakto

Проверете също

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Парламентът подновява дебата и споровете за връщане на хартиената бюлетина

Очаква се Народното събрание да продължи обсъждането на второ четене на  промените в Изборния кодекс, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.