Последни новини
Home / Законът / Европейската комисия: Анализираме последното разследване на Валя Ахчиева

Европейската комисия: Анализираме последното разследване на Валя Ахчиева

Defakto.bg

 EURACTIV BULGARIA

На 4 декември EURACTIV.bg публикува разследването „Как се броят дивите зайци с европейски пари“, което постави въпроса за качеството на един важен доклад за природата в България, изготвен от нашенски „консорциум“ и платен от европейските данъкоплатци.

На 9 декември EURACTIV.com публикува англоезична версия на статията, под заглавие „Да броиш вълци в България – с европейски пари“, която се оказа един от най-четените метериали на това издание за седмицата. Много от читателите са от брюселските инстиуции. Някои от тях препратиха статията в Туитър на вниманието на комисаря по околната среда Виржиниус Синкевичюс.

Запитан за реакция по разследването, Ерик Мамер, шефъг на службата на говорителите на Урсула фон дер Лайен, каза „Ако не се лъжа, ставаше дума за вълци“. Той даде думата на говорителката по въпросите на околната среда Вивиан Лунела, която потвърди, че Комисията е запозната с публикацията.

„Сега я анализираме, засега е рано да коментираме“, каза тя.

Обикновено Европейската комисия не коментира публикации в медиите, поради което реакцията може само да бъде изтълкувана като признание за значимостта на направените разкрития. Причината е, че от един очевидно бутафорен доклад зависи как ще се похарчат огромни средства от бюджета на ЕС.

Разслдването на Ахчиева повдига въпроса как са използвани досега европейските субсидии – общо 1 милиард и половина лева за финансиране на всички дейности по Натура 2000. 200 милиона лева са дадени от ЕК само за оперативна програма „Околна среда”, именно за да се подобри състоянието на видовете и природните местообитания.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.