Последни новини
Home / Законът / Единодушно, ВСС гласува оставката на Цацаров като главен прокурор (допълнена)

Единодушно, ВСС гласува оставката на Цацаров като главен прокурор (допълнена)

Defakto.bg

Смяна на вахтата в ПРБ идната сряда, в зала „Тържествена“

Единодушно, с 20 „за“, Пленумът на ВСС гласува оставката на Сотир Стефанов Цацаров като главен прокурор. Кадровиците изпращат на президента Румен Радев предложение да издаде указ за освобождаването.

Гласуването на оставката стана в отсъствието на самия Цацаров, за тази точка във ВСС го нямаше и Лозан Панов. А, веднага след това, правосъдният министър Данаил Кирилов напусна заседанието, което председателстваше за броени минути.

Преди това, по предложение на Кирилов оставката на Цацаров, внесена като последна допълнителна точка стана точка Първа на ВСС. Както е известно, за приемането на оставката се искаше мнозинство от 17 „за“, но съмнения за постижимостта му нямаше.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обяви: „Оставка, депозирана и от главния прокурор, се гласува и не се коментира. Гласуването е нужно за придвижване на предложение до президента за издаване на указ“.

След издаването на указа Иван Гешев може да встъпи като главен прокурор. Според представляващия ВСС Боян Магдалинчев смяната на вахтата в прокуратурата вероятно ще е идната сряда. За целта Гшв трябва да подпише акт за встъпване и да положи клетва. За церемонията вече е ангажирана зала „Тържествена“ в Съдебната палата.

За влизането в сила на указите на президента

Указите на президента за назначаване и освобождаване на когото и да е от „тримата големи“ влизат в сила от деня на тяхното издаване, а не от деня на обнародването им в „Държавен вестник“.

Това е така, защото указите нямат нормативен характер. За това е категорична проф. Емилия Друмева в труда си „Конституционно право“, издаден още през 2008 г.

Конституцията не прави разграничение относно правния характер на президентските укази — дали са нормативни или ненормативни актове. Разграничението има значение за влизането на указите в сила — по принцип актове, които нямат нормативен характер, влизат в сила от момента на тяхното издаване, а нормативните актове — три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок (чл. 5, ал. 5 от КРБ). Един поглед върху президентските правомощия води до заключението, че указите на президента на Републиката нямат нормативен характер, с изключение на указите за организацията и реда на дейност в службите в Президентството„, пише проф. Друмева, днес правен съветник на президента Радев.

Безспорно, указите за назначаване и освобождаване на „тримата големи“ са в сила от деня на издаването им, заявиха и конституционни съдии пред Де факто.

Конституционалистите поясняват, че обнародването на указите в „Държавен вестник“ обаче е важно за официалното им узнаване от обществеността и последващите действия се предприемат след обнародването.

За магистратския статут на Цацаров

С оставката си като главен прокурор, Сотир Цацаров освободи пътя за встъпването на Иван Гешев и, съответно, за собственото си встъпване като председател на КПКОНПИ.

Но има една тънкост – за да се върне след антикорупционната комисия отново в съдебната власт, Цацаров преди това трябва да бъде преназначен на редовна магистратска длъжност и, съответно, освободен от нея заради встъпването в КПКОНПИ, разтълкуваха кадровици. В случая с този главен прокурор, вариантите са два – или да е обвинител във ВКП или да е съдия в Окръжен съд-Пловдив (защото преди избора му начело на прокуратурата, Цацаров работеше именно в този съд. Той бе и председател на ОС, но ръководна длъжност не се пази).

До момента няма подадено заявление от Сотир Цацаров за преназначаване като магистрат, но до другата седмица има време.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.