Последни новини
Home / Законът / Окончателно и предколедно: До 3 заплати бонуси за спецсъдии и спецпрокурори, по една за останалите

Окончателно и предколедно: До 3 заплати бонуси за спецсъдии и спецпрокурори, по една за останалите

Defakto.bg

Преди Коледа съдиите, прокурорите и следователите от специализираните структури ще получат до 3 заплати премии. А магистратите от “обикновените” съдилища и прокуратури – до една заплата плюс парите за ранг. По същия начин ще бъдат премирани и съдебните служители.

Това поясни председателят на бюджетната комисия на ВСС Боян Магдалинчев в отговор на въпроси на репортери.

По темата за “бонусите”, които се раздават в края на тази година, имаше неяснота в няколко посоки.

Първо, както е известно, съдебният закон заложи до 6 заплати бонуси за спецправосъдието, но и пари отгоре за натоварените съдилища и прокуратури (без да уточнява техния размер). Второ, от ноември кадровиците започнаха да приемат правила за допълнителните възнаграждения – веднъж за специализираните съдилища и прокуратури, поотделно, втори път коригираха общите правила за всички останали – вкупом. Трето, Прокурорската колегия излезе с изрично решение стимулите за спецпрокурори, следователи и техните служители тази година да са до 3 заплати, но Съдийската колегия няма такова решение. Четвърто, бюджетната комисия на ВСС определи до една заплата плюс пари за ранг за допълнителните възнаграждения за останалите.

Тук беше възникнал въпросът колко, в крайна сметка, ще получат отгоре съдиите в двете спецсъдилища – първоинстанционен и апелативен и техните служители. Както и дали “спецовете” няма да вземат отделно и по още една заплата отгоре (като коледен бонус).

Не, няма, категоричен бе днес Боян Магдалинчев. И поясни, че въпреки липсата на изрично решение на Съдийската колегия премиалните за специлизираните съдилища ще са като тези в специализираните прокуратури – до 3 заплати, защото за толкова стигат парите. Той напомни и че специално за “премиите” в спецправосъдието са правени отделни трансфери от републиканския бюджет с решения на МС.

 

About De Fakto

Проверете също

Върховният касационен съд върнал за ново разглеждане неуважен иск на КПКОНПИ срещу хотелиер

Отхвърлен на две инстанции иск на КПКОНПИ за срещу хотелиера от Поморие Николай Алексиев е …

Прокуратурата иска “законно” да накърнява правата на гражданите*

Предложенията на прокуратурата за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) предизвикаха сред правната общност шок и възмущение, …

Един коментар

  1. Щилиян Русев

    По принцип, когато някой работи некачествено, го санкционират, удържат му от заплатата. У нас цели гилдии работят калпаво, но вместо санкции получават допълнителни възнаграждения и то тлъсти… Изводът е, че държава има, но тя е тотално сбъркана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.