Последни новини
Home / Законът / Окончателно и предколедно: До 3 заплати бонуси за спецсъдии и спецпрокурори, по една за останалите

Окончателно и предколедно: До 3 заплати бонуси за спецсъдии и спецпрокурори, по една за останалите

Defakto.bg

Преди Коледа съдиите, прокурорите и следователите от специализираните структури ще получат до 3 заплати премии. А магистратите от “обикновените” съдилища и прокуратури – до една заплата плюс парите за ранг. По същия начин ще бъдат премирани и съдебните служители.

Това поясни председателят на бюджетната комисия на ВСС Боян Магдалинчев в отговор на въпроси на репортери.

По темата за “бонусите”, които се раздават в края на тази година, имаше неяснота в няколко посоки.

Първо, както е известно, съдебният закон заложи до 6 заплати бонуси за спецправосъдието, но и пари отгоре за натоварените съдилища и прокуратури (без да уточнява техния размер). Второ, от ноември кадровиците започнаха да приемат правила за допълнителните възнаграждения – веднъж за специализираните съдилища и прокуратури, поотделно, втори път коригираха общите правила за всички останали – вкупом. Трето, Прокурорската колегия излезе с изрично решение стимулите за спецпрокурори, следователи и техните служители тази година да са до 3 заплати, но Съдийската колегия няма такова решение. Четвърто, бюджетната комисия на ВСС определи до една заплата плюс пари за ранг за допълнителните възнаграждения за останалите.

Тук беше възникнал въпросът колко, в крайна сметка, ще получат отгоре съдиите в двете спецсъдилища – първоинстанционен и апелативен и техните служители. Както и дали “спецовете” няма да вземат отделно и по още една заплата отгоре (като коледен бонус).

Не, няма, категоричен бе днес Боян Магдалинчев. И поясни, че въпреки липсата на изрично решение на Съдийската колегия премиалните за специлизираните съдилища ще са като тези в специализираните прокуратури – до 3 заплати, защото за толкова стигат парите. Той напомни и че специално за “премиите” в спецправосъдието са правени отделни трансфери от републиканския бюджет с решения на МС.

 

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Манолова обяви съдебна война на спецправосъдието заради подслушването на стотици протестиращи граждани

Гражданската платформа “Изправи се.БГ!” ще съди държавата за незаконното подслушване на граждански активисти по време …

Един коментар

  1. Щилиян Русев

    По принцип, когато някой работи некачествено, го санкционират, удържат му от заплатата. У нас цели гилдии работят калпаво, но вместо санкции получават допълнителни възнаграждения и то тлъсти… Изводът е, че държава има, но тя е тотално сбъркана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.