Последни новини
Home / Законът / Президентът: Обществото да спре да се моли, а да се бори за достоен живот! Премиерът: Двуличник!

Президентът: Обществото да спре да се моли, а да се бори за достоен живот! Премиерът: Двуличник!

Defakto.bg

Държавният  глава ще внесе конституционни промени, след дебат за съдебната реформа

Законопроектът за независимия прокурор е приет за 20 минути в нарушение на закона

Радев  настоява да се въведе индивидуална конституционна жалба, чрез която гражданите ще могат сами да се обръщат към Конституционния съд

Президентът Румен Радев обяви в сряда, че след провеждането на широки дискусии за съдебна реформа, ще се възползва от правото си да внесе проект за промени в конституцията.  Пред бТВ той коментира обявената от кабинета нова фигура на независим прокурор за независимо разследване на главния,  като предложение, което няма да реши вече 10-годишната история на проблема.  През 2009 г. Европейският съд по правата на човека в  Страсбург по делото „Колеви срещу България“ за убийството на прокурора Николай Колев през мандата на Филчев,  установи, че в България няма механизъм, по който да бъде разследван главния прокурор при съмнения за участие в престъпление.

„Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още преди повече от десетилетие, но чак в залеза на своето управление Бойко Борисов даде предложение в тази посока  и то в типичния си стил: за 20 минути“, заяви президентът. Румен Радев  коментира, че  цялата идея за независим прокурор с единствена задача да разследва главния е започнала с нарушение на Закона за нормативните актове,  без обществено обсъждане и без оценка на въздействието, с възможности за колизия с Конституцията.

Въвежда се нова мощна фигура, в някои аспекти  по-мощна от главния прокурор, а нея я няма в конституцията.  Предлага се надзорника на главния прокурор да  бъде избиран от Прокурорската колегия на ВСС, доминирана от главния прокурор и председателствана от него, подчерта Радев. (Независимият прокурор или орган трябва да има свой собствен капацитет за установяване на факти и прокурорските членове на ВСС не трябва да имат блокиращата сила в процеса на такова разследване, се казва изрично в последното становище на Венецианската  комисия. б.р. )    Проблемът е много по-дълбок и няма да се реши с този законопроект,  категоричен е държавният глава. Не е ясно кой ще разследва този магистрат в случай,  че наруши закона“, добави президентът.

Радев подчерта, че даже и ГЕРБ да не участват в президентските консултации за конституционни промени, резултатът от дискусиите ще влезе в Народното събрание и там управляващите ще трябва да вземат отношение.

„И в ГЕРБ има много разумни хора и те приемат много от тези позиции, които споделям,  отбеляза  Радев. И допълни: „Венецианската комисия иска институционални промени и еволюция на политическата култура. Опасявам се, че това е непосилна задача в един презрял период в управлението на ГЕРБ„.

Преди седмици премиерът Борисов заяви,  че ГЕРБ няма да участва в консултации при президента за съдебна реформа, а  Радев „първо трябва да си направи партия и да влезе в парламента, за да променя законите“, бе неговата позиция.

Защо да правя партия? Може би г-н Борисов не е стигнал до чл. 154 от конституцията, където се казва, че президентът има инициатива да внася промени в само един закон и това е конституцията. И аз ще се възползвам„, коментира президентът.

Радев  отново повтори идеята за  допълнително конституционно овластяване на гражданите чрез въвеждане на индивидуална конституционна жалба. Тя би дала възможност на българите да се обръщат директно към Конституционния съд.  Категиричен е, че живеем във времена, в които „разделението на властите се изпразва от съдържание и се приемат лобистки закони“.

На въпрос защо един път е върнал на ВСС избора на Иван Гешев за главен прокурор,  президентът отново обясни, че не е имало истинска състезателна процедура.  „Аз се старая да се водя от рационални, а не от емоционални мотиви. Не приемам такъв акт, няма нужда от него. Очаквам гражданското общество да осъзнае своята сила и не да моли, а да настоява, да търси отговорност“,  подчерта Радев.

Той заяви, че  братът на Иван Гешев,  Георги, е бил негова охрана, при това още от избирането му на президентския пост. „Аз съм с отлични впечатления от него,  прекрасен професионалист и човек. Отдавна не е част от моята пряка охрана“, подчерта Радев.

Той не коментира дали ще освободи предсрочно Сотир Цацаров от поста на главен прокурор, като напомни, че първо пленумът на ВСС трябва да вземе това решение и то да стигне до него.

„Обществото трябва да спре да моли и да започне да настоява“, отбеляза държавният глава.  „Българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата. Като казвам политиците, това са най-вече тези политици, които взимат управленски решения, които се разпореждат с бюджет, които определят приоритетите, които сключват договори за обществени поръчки“, каза президентът.

Според него, за да бъде постигнато това са необходими три неща: „На първо място, това е непримиримостта на гражданите, които да изискват институциите да работят в тяхна полза, а не в полза на партии, бизнес кръгове и т.н.  Вторият важен инструмент, това е свободата на медиите. Най-вече разследващите журналисти, които да разобличават корупцията. И третият най-важен инструмент, това е е силен, независим съд, прокуратура и КПКОНПИ, които да отнемат незаконно придобито имущество, да запорират и много важно  да вкарват в затвора“.

Президентът заяви, че не се  притеснява от това, че „периодично“ е  заплашван с импийчмънт от представители на управляващите.  „За мен е важно не колко време ще съм президент, а какъв президент ще съм“, каза той.

„Борисов полага усилия да ни спаси от Борисов“, обобщи Радев.   Той не пропусна репликите на  премиера Бойко Борисов, че чете  „с охота и възторг чете тези листчета на рейтинговите агенции“.  Според Радев , „най-важният рейтинг за едно правителство е благополучието на гражданите„. „Аз мисля, че би трябвало неговите подчинени да му кажат, че на сайтовете на Министерство на финансите, на НСИ има историята за много години назад. И ако се върнем назад,  ние получихме кредитен рейтинг 3 пъти „B“, което е наистина добре.  Но ние сме имали кредитен рейтинг 3 пъти „В“, но плюс.  Знаете ли кога? 2006-2008 г., а тогава кой беше на власт  „Тройната коалиция“. След това плюсчето изчезва, започваме да си понижаваме кредитния рейтинг, а сега възстановяваме този от 2013 г. (…) Тоест излиза, че Борисов полага усилия да ни спаси от Борисов. Да, правителството полага усилия, но това трябва да става с подобряване на бизнес средата“, каза още той.

Румен Радев говори и за обвиненията на руския президент Владимир Путин, че България бави строителството на газопровода „Турски поток“. „Не трябва да се мотивираме със заплахите на г-н Путин, а с нашия интерес. Нашата амбиция е да останем транзитна страна. Трябва да знаем и друго. Ние българите с нашите пари плащаме руския газ да стигне до Западна Европа. Ние плащаме. Трябва да видим какъв е планът. Не виждам оценката на риска, кога ще си върнем парите. Може би след 15 години? Това е много време. Дотогава ще се построят много терминали за втечнен газ.  Надявам се да има много диверсификация (на доставките на газ) и да се построи интерконекторът с Гърция“, каза президентът.

Той  отказа да говори за докладите на специалните служби за шпионската заплаха от Русия, но заяви: „България трябва да защитава своя национален интерес и суверенитет независимо каква е цената“.  Държавният глава отново разкритикува сделката със САЩ за покупка на изтребителите Ф-16. Радев каза, че има сключен договор за индустриално сътрудничество със САЩ, но той е скрит. „В него няма реални параметри, аз съм го чел“, каза президентът.

Бойко Борисов: Гледах една минута и отидох да играя футбол

Последва и светкавичен коментар на премиера Бойко Борисов: „Гледах само една минута от неговото интервю и отидох да играя футбол”, заяви той. “ Президентът не е обединител на нацията, опозиционен лидер, който за 40 минути не е казал нито една добра дума за държавата си, дори вече злобата му до такава степен прелива, че не е нужно да правя коментар.

Дори  Левски не си е позволил да говори от името на народа, за разлика от Румен Радев, смята Борисов.  По думите му един ден хората ще разберат колко двуличен човек са си избрали за президент, заяви Борисов.  Според него президентът най-много го било яд, че няма български „демократичен президент, който да е седял на камината на Белия дом“

Той е в предпоследната си година, мандатът му мина, дето се вика. И той сега си мисли, че ще се кандидатирам за президент и го навиват. Абе, заклех се преди 20 години, 15 ли, този пост не ме интересува. Каква е тази злоба“ – така премиерът провидя засегнатите теми в  интервюто на държавния глава.

За  позицията на държавния глава, че  предложените промени в съдебната система са прибързани,  Борисов заяви, че лично се е срещал със заместник-председателя на Венецианската комисия. „Пратил съм министъра на правосъдието при конституционните съдии – кое може, кое не може“, мотивира се той.

Борисов  не коменитра изричното становище на Комитета на  министрите и Венецианскта комисия, според които въвеждането на независим прокурор, който би могъл да разследва главния и заместниците му за умишилени престпъления, може  да се извърши  или с промени в  Конституцията или след Тълкувателно  решение на Конституционния съд.

Коментарът на Борисов бе направен след тържество за 30-та годишнина от създаването на Съюзът на демократичните сили

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.