Последни новини
Home / Законът / Радев за твърдения на Борисов: В командирската си практика нямам загубен самолет, нито един летец не е загинал (обновена)

Радев за твърдения на Борисов: В командирската си практика нямам загубен самолет, нито един летец не е загинал (обновена)

Defakto.bg

В президентската институция е  внесено предложението на Висшия съдебен съвет за освобождаване от длъжност на главния прокурор

В авиацията отговорност носи командирът и в своята командирска практика нямам нито един загубен самолет, вертолет, нито един загинал летец или техника. Не само като командир на Военновъздушните сили, а в цялата си командирска практика – командир на звено, командир на ескадрила, командир на авиобаза.

Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти по повод твърденията на министър-председателя Бойко Борисов, че вследствие на неговата работа като „шеф на ВВС са падали самолети и хеликоптери“, съобщиха от прессекретариата на президента.

Радев подчерта, че не само не е губил хора и техника, а заедно с подчинените си е успял да трансформира подготовката във Военновъздушните сили от закостенял в прогресивен съвременен модел на обучение.

„Това е постигнато не защото съм опростявал подготовката, напротив, винаги съм поставял много високи цели, много високи амбиции, но заедно със своите подчинени сме премисляли всичко, готвили сме се и сме го правили така, че да постигнем успех и да няма загуби“, добави президентът.

Като командир на Военновъздушните сили съм показал, че с минимално средства може да се постигне голям ефект, когато хората служат не на някой друг, а единствено на България, посочи още Румен Радев.

Темата бе коментирана по-рано в четвъртък и  по  БНР:  „Ако изказването на Борисов за „падането на самолети“ е истината, прокуратурата трябва да се сезира мигновено, заяви Красимир Грозев – журналист от списание „Аеро“.  Той коментира  изявлението на  Борисов,  което буквално е: „.. И аз не го харесвах като шеф на ВВС – как падаха самолети, хеликоптери вследствие на неговата работа.  Тогава дойде Аню Ангелов да ме моли да не го санкционираме и не го направихме..“ 

На мен ми е много странно как премиерът може да каже в прав текст,  че има някой, който е „сгазил лука“ и явно е направил нещо подсъдно, но идват при него някакви хора и го измолват за помилване – как това нещо се случва в една правова държава“, зададе риторичен въпрос журналистът.

Президентът Радев участва в тържественото отбелязване на 60-годишнината на Софийския градски съд. На празника на най-големия окръжен съд в страната, освен официалните гости – президентът, министърът на правосъдието Данаил Кирилов, кметът Йорданка Фандъкова, председателят на ВАС Георги Чолаков, членове на ВСС, бяха дошли и много магистрати, чийто професионален път е свързан със СГС.

Най-важното за нашето бъдеще е да имаме силен, компетентен и независим български съд, защото върховенството на правото е в основата на демократичната държава, каза Румен Радев. „От върховенството на закона зависи да имаме свободна обществена среда, която да гарантира прогресивното развитие на всички останали сектори. От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си и да работят всеотдайно за нейното бъдеще“, посочи той.

Държавният глава подчерта и че осъзнава колко е трудно в днешното динамично и противоречиво време „да бъдеш съдия и да взимаш решение в случаи, когато безкомпромисното придържане към закона и отстояването на правдата изисква лична смелост и гражданска отговорност“.

„Българите имаме остра нужда от справедливост. Имаме нужда от вашата всеотдайност, компетентност и мъдрост и най-вече – от вашата човешка съвест и гражданска смелост“, каза още президентът Румен Радев.

В отговор на въпрос държавният глава заяви, че в президентската институция е било внесено предложението на Висшия съдебен съвет за освобождаване от длъжност на главния прокурор и предстои описаната в Конституцията процедура по издаване на указ.

“Днес получих предложението на ВСС за освобождаването на главния прокурор, предстои описаната в Конституцията процедура по издаване на указ”, каза той.

Де факто информира, че по-рано в четврътък,  с 20 гласа  „за“ пленумът на Висшия съдебен съвет гласува оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.