Последни новини
Home / Законът / Софийски адвокатски съвет отлага въвеждането на встъпителни вноски и такси, заплащани от защитниците

Софийски адвокатски съвет отлага въвеждането на встъпителни вноски и такси, заплащани от защитниците

Defakto.bg
Ивайло Данов

На свое заседание от 10 декември т.г., Софийският адвокатски съвет е взел решение да отложи въвеждането на минималното увеличение на встъпителни вноски при вписване на адвокатите в страната.  Предложението е направено от председателя на САК  Ивайло Данов. Окончателното решение ще бъде взето след като приключи  отчета за приходите и разходите за 2019 г. и след като Висшият адвокатски съвет се произнесе по жалба срещу увеличението на встъпитебните вноски. САС е взел решение да премахнеи  събираните такси за бланки за вписване в регистрите на САК на промени в обстоятелства и за вписване на адвокатски сътрудници от  01.01.2020 г.

Цялото съобщение: 

Уважаеми колеги,

Във връзка с взетото на 26.11.2019 г. от Софийския адвокатски съвет решение за минимално увеличаване на размера на встъпителните вноски, бихме желали да ви уведомим за следното:

  • на заседанието на САС на 10.12.2019 г., председателят на Софийската адвокатска колегия Ивайло Данов внесе предложение за отлагане влизането в сила на горепосоченото решение до изясняване на размера на встъпителните вноски, които се внасят при вписване в останалите 26 адвокатски колегии в страната, възможността за осигуряване на още социални придобивки за членовете на САК и за въвеждане на препоръчително встъпително обучение за всички млади и младши адвокати, които се вписват в регистрите на Колегията. Това предложение беше направено, с оглед разглеждането на отчета за изпълнението на бюджета на САК през 2019 г. и проекта за бюджет за 2020 г. Изтъкна се обстоятелството, че САС би следвало да разгледа първо окончателния отчет за приходите и разходите за настоящата година, който ще бъде изготвен в началото на 2020 г., и едва след това да вземе решение дали е необходимо и с какъв размер да се увеличат встъпителните вноски;
  • в процеса на разискванията по това предложение, стана известно, че в регистъра на САК е внесена жалба срещу решението от 26.11.2019 г. до Висшия адвокатски съвет.

След проведените обсъждания, Софийският адвокатски съвет прие, че със завеждането на посочената жалба, атакуваното решение не влиза в сила до произнасяне на ВАдвС.

Допълнително на заседанието си от 10.12.2019 г., САС взе решение да бъдат премахнати събираните от адвокатите от Колегията такси за бланки за вписване в регистрите на САК на промени в обстоятелства и за вписване на адвокатски сътрудници, считано от 01.01.2020 г. Тези бланки ще бъдат качени на уебсайта на САК със свободен достъп за всички колеги.

 

Софийски адвокатски съвет

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.