Последни новини
Home / Законът / Татяна Дончева: Фигурата на надзорник на главния прокурор,  е „апотеоз на панирания мозък“.

Татяна Дончева: Фигурата на надзорник на главния прокурор,  е „апотеоз на панирания мозък“.

Defakto.bg

Правителствата на Бойко Борисов фабрикуват решения, които смайват с глупостта си

На Данаил Кирилов трябва да бъде забранено да се докосва до юридическа материя

Следващите парламентарни избори трябва да са  за Велико Народно събрание, което да се саморазпусне и като обикновено –  да извърши промени в Конституцията

Това правителство и предходните на Бойко Борисов фабрикуват решения, които смайват с глупостта си.  „Безумно е да се предложи надзорник на главния прокурор, за да се реши въпроса с неговата безконтролност, която произтича от конституционната уредба“. Така Татяна Дончева, адвокат и лидер на Движение 21 коментира пред BTV интервюто на президента Румен Радев и отговора на Борисов, че го е  гледал една минута и отишъл да рита футбол, като пътьом  обяви президента за „двуличен“. Президентът изрази сериозни  съмнения към законопроекта  на правителството за въвеждане на  фигурата на независим прокурор, който да разследва главния при необходимост. Нарече го прибързан и в противоречие с  конституцията.

Според Дончева, въпросът не е в това дали ще бъде назначен човек, който ще  надзирава главния прокурор, а в необходимостта от сериозни конституционни за промени във връзка с устройството на съдебната сиситема и в частност – мястото на прокуратурата и правомощията на главиня прокурор.

Този въпрос вече е актуален за цялото общество заради начина, по който Сотир Цацаров постави прокуратурата и въведе разбирането, че „всеки трима души са в риск да отговарят като организирана престъпна  група„,  без да се изследва  причастност към престъпната дейност. А  специализираните институции започнаха масово да задържат под стража за всичко,  коментира Дончева.  Хората започнаха да се досещат, че всеки може да попадне в месомелачката, да бъде  наказателно преследван  и да стои с месеци заключен с  неясен резултат, независимо  дали е разбойник или не“.

Фигурата на т.нар. надзорник на главния прокурор,  е „апотеоз на панирания мозък„, коментира Дончева.  И най-непросветените  се досетиха, че тази фигура е невъзможна, така както се предлага – независимият ще е подчинен на главния, но ще го разледва, ако извърши престъпление,  безумно!   Не е случайно, каза Дончева, че Венецианската комисия препоръчва една такава фигура или орган,  да не е свързана с прокурорските среди.

Въпросът не е да кръстите една машинописка „еди как си“ и да я обявите за надзорник на главния прокурор, обясни цветисто абсурда тя.

Решението е едно – дълбока промяна в Констиуцията, категорична е Татяна Дончева. Следващите избори за парламент трябва да са за свикване на Велико народно събрание (ВНС) с ясен мандат за саморазпускане.  След подобно решение, ВНС ще се редуцира до обикновено и в  кратки срокове могат да се приемат изменения в конституцията, без да се свикват нови  избори, даде рецепта тя.   Дончева е категорича, че е наложителна промяна на мястото на прокуратурата –  или в изпълнителнта власт или като отделен орган с излъчен от парламента главен поркурор.  С това отпада и въпросът за независим надзорник над него, заяви тя.

След анализи, промените могат ясно да се очертаят,  смята юристът.   „Има четири  пет човека в държавата, които са бивши конституционни съдии, съдии в европейските съдилища и научни работници, които разбират как да се извърши реформата и от които правителството може да си излъчи група и да й даде картбланш да направи конструкцията на  промените“, препоръча тя.

Подобни текстове,  не бива да пипа Данаил Кирилов. На него трябва да му бъде забранено да се докосва до юридическа материя“, категорича бе Дончева.  Какво от това, че е министър на  правосъдието, столът му не може да мисли вместо него“, реагира  на забележка, че все пак е министър, за който Борисов каза, че би го предложил за главен прокурор.

Такива хора имат определени категории в  мисленето, те могат  да измислят  да пращат в затвора за отопляване  с твърдо гориво, така решават и водния проблем в Перник,  поясни   Дончева.

На въпрос дали  Сотир Цацаров и Иван Гешев ще се справят с новите задачи пред тях,  лидерът на Движение 21, бе лаконична: “ Те имат да изпълняват задачи, които не са свръзани с  борба срещу корупцията, а с онези, които са посочени като неудобни от властта.  Цацаров  успешно прави 7 години това.  И Гешев, който е проекция на Цацаров няма да се справи,  защото е  „фатмак“ – милиционер  от школата в Симеоново.  Като отиде  в Европарламента,   нямаше кой да му каже да си закопчае копчето догоре,  да си оправи вратовръзката и да  не се обръща с рамо към европейските депутати.“  

Дончева коментира и гласовете на БСП  (27),   които във вчерашно заседание подкрепиха Сотир Цацаров да стане председател на КПКОНПИ. По думите й , депутатите от левицата са гласували така, защото не искат да имат конфликти с него.  Освен това смята, че лидерът на БСП Корнелия Нинова умишлено не е положила усилия да консолидира гласовете в партията. Гласувалите „за“ Цацаров са от  кръга „Гергов“ по пловдивска линия.

 

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.