Последни новини
Home / Законът / Окръжна прокуратура Перник: Министрите Петя Аврамова и Нено Димов са отговорни за водната криза в града

Окръжна прокуратура Перник: Министрите Петя Аврамова и Нено Димов са отговорни за водната криза в града

Defakto.bg

Факсимиле от постановлението на прокуратура в Перинк

Министрите на регионалното развитие Петя Аврамова и на околната среда и водите Нено Димов са отговорни за водната криза в Перник. Това   се казва в постановление на прокурор Красимира Минчева от Окръжна прокуратура Перник, издадено на 10 декември т. г.

Официално оповестяване от Върховна касационна прокуратура  няма.

От постановлението  на окръжната прокуратура се разбира, че двамата министри с  бездействието си са нанесли щети и вреди за човешкото здраве, като  не са направили необходимото, за да бъде избегната кризата с водоснабдяването на Перник.

„Никой не си е свършил работата по случая“, заяви пред БНР Николай Цветков, говорител на Окръжна прокуратура Перник. Обясни, че след като и никой не се заинтересувал от причините за бедствието, прокуратурата се е самосезирала и извършила проверка на фактите.

Петя Аврамова
Нено Димов

С бездействията си министрите на МОСВ и министъра на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве, респективно прееписката съдържа данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 219 от НК„, пише в постановлението на прокуратурата.

И още: “От събраните материали може да се направи основателно предположение за извършено такова престъпление и от страна на служители на министерствата, областен управител и кмет. Същите бяха изпратени на специализираната прокуратура, за да се прецени дали има извършено престъпление, и евентуално, образуване на досъдебно производство„.

Постановлението е   препратено по компетентност на  Специализирана прокуратура. От спецпрокуратурата зависи  как ще прочете изложените в преписката обстоятелства  и дали ще образува досъдебно производство.

В момента гражданите на Перник имат  тежък режим на водата.  От чешмите тече вода само за 5 часа на денонощие, а в някои от селата в областта вода има през ден.

Водата в язовир Студена, от който се снабдява областния център, в момента е по-малко от 4 милиона кубически метра при обем на водоема от 20 милиона кубика. Освен в Перник, воден режим има в още шест града на страната.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.