Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров поиска преназначаване като върховен прокурор, преди да стане шеф на КПКОНПИ

Сотир Цацаров поиска преназначаване като върховен прокурор, преди да стане шеф на КПКОНПИ

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров, чиято оставка от поста единодушно бе гласувана вчера от Пленума на ВСС и се чака президентски указ за освобождаването му, междувременно е внесъл молба за преназначаване като магистрат. Тя е в дневния ред на Прокурорската колегия за идния вторник. А в сряда, както вече е известно, Цацаров ще предаде щафетата като главен прокурор на Иван Гешев в зала “Тържествена” на съдебната палата.

Точката на Прокурорската колегия за вторник гласи: “Проект на решение по молбата на Сотир Стефанов Цацаров за преназначаване, по реда 169, ал.5 ЗСВ”. Цитираният текст на Закона за съдебната власт предвижда, че  “след освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“.

В случая изборът пред Цацаров е бил за преназначаване като съдия в окръжен съд, можеше и в спецсъда (преди избора му начело на ПРБ той бе председател на Окръжния съд в Пловдив) или като прокурор във Върховната касационна прокуратура. Той е поискал преназначаване като обвинител във ВКП.

Ходът е необходим, за да може Цацаров да запази мястото си на магистрат, на което да бъде възстановен след изтичането на мандата му начело на КПКОНПИ. За това, веднага след преназначаването му във ВКП той вероятно ще поиска освобождаване, за да встъпи като председател на антикорупционната комисия. Специалният закон предвиди, че при преустановяване на дейността председателят на КПКОНПИ се възстановява на заеманата преди избора длъжност в съдебната власт.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.