Последни новини
Home / Законът / Томислав Дончев съзря много въпроси без отговор за „независимия“ прокурор, който ще разследва главния

Томислав Дончев съзря много въпроси без отговор за „независимия“ прокурор, който ще разследва главния

Defakto.bg

Има много въпроси без отговори около предложението на властта за „независим“ прокурор, който ще е единственият с правомощия да разследва за престъпления от общ характер главния прокурор и неговите заместници.Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова ТВ тази сутрин. Законопроектът беше предложен от правителството на извънредно заседание миналата събота,  след като Венецианската комисия и Комитетът на министрите към Съвета на Европа оповестиха  критични становища за предложените през юни промени от министъра на правосъдието Данаил Кирилов  за търсене на отговърност в  „пакет“ от  „тримата големи“.

Предложеният „надзорник“ на главния прокурор бе остро критикуван от юридическта гилдия у нас.  Фигурата на независимия прокурор откровено нарушава конституцията, в  разпоредбите на  законопроекта абсурдно е предложено да не се  прилагат норми  на основния закон, заобикалят се и становищата на европейските институции – това са най- чуваните критики.   Без промяна в конституцията предложените разпоредби са невъзможни, смята мнозинството на  юридическата гилдия.  Президентът Румен Радев обяви,че след разширени консултации ще внесе законопроект за промени в Конституцията.

“ Промяна на Конституцията не представлява просто една юридическа технология. Изисква се дебат, който може да продължи половин, дори една година. В него трябва да се изкажат първо експерти и специалисти и чак след това да влезе в Народното събрание“, заяви   Дончев в петък.

По думите му в предложения законопроект не се дава отговор какво ще работи „независимият“ прокурор, ако главният не извършва никакви престъпления. Той обясни, че не може чрез законопроекта да се опише в аванс всичко, които може да случи. Именно заради това имало много въпроси без отговори. Трябва да минат години за да се каже дали  въвеждането на подобна позиция ще проработи, каза още той.  „Досега не чух предложения как законопроектът да стане по-добър, чух само кусури“, заяви вицепремиерът, който очевидно не е могъл да проследи плеядата от идеи за корекции на предложението.  „Промяната на Конституцията не е шега работа. Не е хубава практиката понякога на юруш да се променя някой закон“, присъдедини се Дончев към една от критиките за излишна прибързаност на  проекта.

Въпреки уговорките, очаква  подкрепа за предложението на кабинета.

„Напрежението между институциите понякога е полезно, но тоталната критика, не е градивна“ – така  вицепремиерът защити Борисов, който нарече президента „двуличен“ заради критичната му позиция към обявения законопрект и управлението на държавата.

„Защо отнемате правото на премиера да бъде емоционален? В политиката има и страст и емоции“, заяви Дончев.

Сред емоциите на Борисов бяха и изрази като: „.. И аз не го харесвах (президента б.р.) като шеф на ВВС – как падаха самолети, хеликоптери вследствие на неговата работа“. 

Думи, опровергани от президента Радев,  но достойни и за съдебно опровержение, подсказват юристи.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.