Последни новини
Home / Законът / Адвокат Калин Ангелов до прокуратурата: Вещите лица, дали заключение, че хашишовото масло води до увреждания, са извършили престъпление

Адвокат Калин Ангелов до прокуратурата: Вещите лица, дали заключение, че хашишовото масло води до увреждания, са извършили престъпление

Defakto.bg

 

Миналия  петък с препоръчано писмо адвокат  Калин Ангелов е изпратил сигнал до Районна прокуратура – Варна, в който уведомява прокурорите,  че вещите лица дали становище за  последиците от ползването на производни на марихуаната вещества, са  извършили  престъпление срещу правосъдието.  Поводът е съобщение на Апелативната прокуратура – Варна, в което се казваше, че  на съд отиват двама, държали хашишово масло, и то след като  „от съдебномедицинската експертиза по делото става ясно, че употребата на вещества с високо съдържание на тетрахидроканабинол уврежда мозъчните структури, имунната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система, белия дроб, кръвта, води до мутации в ДНК и рак“. Цялото съобщение Тук

Адвокатът  посочва, че ако подобно твърдение действително се съдържа в заключението на вещото лице,  на първо място става въпрос за неверен извод. В сигнала до прокуратурата юристът   прилага изследвания, които опровергават данните за описаните в прокурорското съобщение увреждания.  Ангелов е   категоричен, че експертът или експертите, които са изготвили подобна експертиза,  са извършили престъпление по чл. 291 от НК, тоест като  вещи лица пред органи на властта съзнателно (или по непредпазливост) са дали невярно заключение.

Ангелов е приложил набор от документи до прокуратурата, които са от Световната здравна организация, Европарламента и научни изследвания.

Калин Ангелов е  член на  „Движение Промѣна“ – НПО, чиято цел е реформа в наркополитиката у нас.

Пълният сигнал до прокуратурата:

 

До
Районна прокуратура – Варна

СЪОБЩЕНИЕ
за извършено престъпление
от Калин Апостолов Ангелов, член на Софийската адвокатска колегия, с личен адвокатски номер № 1400277310
адрес: гр. София, ул. Средна гора № 32, ап. 10, 0899157031
Правно основание чл. 209 НПК

Уважаеми г-н/г-жо Прокурор от Районната прокуратура на гр. Варна,
на 25.11.2019г. в сайта на Апелативна прокуратура – Варна излезе съобщение под заглавие „Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд двама подсъдими, държали с цел разпространение хашишово масло за над 14 000 лева“.
В прессъобщението се открива твърдението, че „от съдебномедицинската експертиза по делото става ясно, че употребата на вещества с високо съдържание на тетрахидроканабинол уврежда мозъчните структури, имунната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система, белия дроб, кръвта, води до мутации в ДНК и рак.

Намирам, че ако подобно твърдение се открива в съдебномедицинската експертиза,  то експертът или експертите, които са я изготвили са извършили престъпление по чл. 291 от НК, а именно като вещи лица пред органи на властта съзнателно (или по непредпазливост) са дали невярно заключение.

Тетрахидроканабинолът е вещество, което е изследвано многократно и по най-различни поводи. Медицинските му свойства са признати практически в целия свят, но за ефекти, като описаните в съобщението на прокуратурата, не се съобщава никъде в научната литература.

В тази връзка представям ви и следните документи: „ Cannbis and Cannabis Resin – Доклад, подготвен за 38-та среща на Експертния комитет за зависимости, към Световната здравна организация; Medical Use of Cannabis and Cannabinoids – Questions and Answers for Policymaking – Издание на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркомании; Adverse effects of cannabis – статия публикувана в THE LANCET, Vol 352 November 14, 1998; Използването на канабис за медицински цели – Резолюция на Европейския парламент от 13.02.2019 относно използването на канабис за медицински цели (2018/2775(RSP))

От тези документи може да се извлече значителна научна база относно възможността канабисът и Тетрахидроканабинолът да бъдат ползвани в медицината, както и потенциалните рискове от употребата му. Никъде обаче няма да се открие и дума за това, че сама по себе си „употребата на вещества с високо съдържание на тетрахидроканабинол уврежда мозъчните структури, имунната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система, белия дроб, кръвта, води до мутации в ДНК и рак.“

С оглед на горното, моля да направите проверка по случая и, ако наистина в представената експертиза е посочено, че „употребата на вещества с високо съдържание на тетрахидроканабинол уврежда мозъчните структури, имунната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система, белия дроб, кръвта, води до мутации в ДНК и рак.“, да образувате наказателно производство срещу вещото лице/вещите лица за извършено престъпление по чл. 291 НК. Това е така, тъй като същите или съзнателно са дали невярно заключение или са дали заключение в област на науката, по която нямат специални знания. И в двата случая обаче е извършено престъпление против правосъдието на Република България.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.