Последни новини
Home / Законът / Бившият началник на НСО ген. Димитър Владимиров: Защо националната служба пази Доган, Пеевски, шефа на КПКОНПИ?

Бившият началник на НСО ген. Димитър Владимиров: Защо националната служба пази Доган, Пеевски, шефа на КПКОНПИ?

Defakto.bg

Сериозни въпроси за кръга на охраняваните лица и за срока на тяхната охрана постави бившият и най-известен началник на НСО ген. Димитър Владимиров. Пред Нова тв той беше категоричен: „Навремето нямаше такива мераклии за охрана доживот“. И посочи конкретни примери с Ахмед Доган и Делян Пеевски, както и с охраната на председателя на КПКОНПИ.

Според ген.Владимиров е налице системен проблем в Националната служба за охрана, особено след „реформирането“ й и приемането на специалния Закон за НСО, в сила от 2015 г., дал възможност начело на службата да застават и хора „отвън“, от службите за обществен ред, най-вече от МВР, без опит в специфичната дейност.

Законът също предвиди, че освен на президента, председателя на парламента, министър-председателя, главния прокурор при „конкретна застрашеност“ в мирно време държавна охрана се осигурява и на депутати, членове на семействата им, както и „на други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката„.

„Ахмед Доган защо се охранява, той държавен мъж ли е? Дори и да има заплахи срещу него, той в момента е частно лице, да наеме частна охрана. Друг охраняван, който реално ходи по два-три пъти годината в Народното събрание, е Делян Пеевски. Председателят на КПКОНПИ също е пазен, но той не е ниво за НСО. Прокурорите и съдиите, работещи по конкретни дела тогава не са ли заплашени по същия начин?“, попита ген. Владимиров. И още: „При данни за заплаха, по мое време бяхме наложили МВР в рамките на месец, месец и половина да изяснява сигнала, ако не се потвърди, охраната се сваля. Нямаше такива мераклии за охрана доживот“. В тази връзка напомни, че въпреки големия натиск, при завръщането на Симеон Сакскобургготски в България охрана от НСО не му е била осигурена, заради липсата на нормативни основания за това. А сега за шефа на КПКОНПИ са били отделяни по четирима охранители на смени по двама.

Генералът бе категоричен – първо трябва да се промени законът, да се реагира адекватно съобразно обстановката. „Заплатите на хората не се вдигат адекватно, професионалисти напускат, отиват при бизнесмени, трудно е вече назначението на опитни шофьори. Имал съм разговор с началника на службата (от края на септември това е бригаден генерал Красимир Станчев, офицер от кариерата от НСО), а и с президента, те също са категорични за реформи в службата, които да вдигнат нивото. Обидно е служителите да бъдат наричани „пазванти“ и какви ли не“.

Специално за последния инцидент с блъснатото от кола на НСО в София момче, ген. Владимиров отказа коментар – тече разследване.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.