Последни новини
Home / Законът / Бившият началник на НСО ген. Димитър Владимиров: Защо националната служба пази Доган, Пеевски, шефа на КПКОНПИ?

Бившият началник на НСО ген. Димитър Владимиров: Защо националната служба пази Доган, Пеевски, шефа на КПКОНПИ?

Defakto.bg

Сериозни въпроси за кръга на охраняваните лица и за срока на тяхната охрана постави бившият и най-известен началник на НСО ген. Димитър Владимиров. Пред Нова тв той беше категоричен: „Навремето нямаше такива мераклии за охрана доживот“. И посочи конкретни примери с Ахмед Доган и Делян Пеевски, както и с охраната на председателя на КПКОНПИ.

Според ген.Владимиров е налице системен проблем в Националната служба за охрана, особено след „реформирането“ й и приемането на специалния Закон за НСО, в сила от 2015 г., дал възможност начело на службата да застават и хора „отвън“, от службите за обществен ред, най-вече от МВР, без опит в специфичната дейност.

Законът също предвиди, че освен на президента, председателя на парламента, министър-председателя, главния прокурор при „конкретна застрашеност“ в мирно време държавна охрана се осигурява и на депутати, членове на семействата им, както и „на други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката„.

„Ахмед Доган защо се охранява, той държавен мъж ли е? Дори и да има заплахи срещу него, той в момента е частно лице, да наеме частна охрана. Друг охраняван, който реално ходи по два-три пъти годината в Народното събрание, е Делян Пеевски. Председателят на КПКОНПИ също е пазен, но той не е ниво за НСО. Прокурорите и съдиите, работещи по конкретни дела тогава не са ли заплашени по същия начин?“, попита ген. Владимиров. И още: „При данни за заплаха, по мое време бяхме наложили МВР в рамките на месец, месец и половина да изяснява сигнала, ако не се потвърди, охраната се сваля. Нямаше такива мераклии за охрана доживот“. В тази връзка напомни, че въпреки големия натиск, при завръщането на Симеон Сакскобургготски в България охрана от НСО не му е била осигурена, заради липсата на нормативни основания за това. А сега за шефа на КПКОНПИ са били отделяни по четирима охранители на смени по двама.

Генералът бе категоричен – първо трябва да се промени законът, да се реагира адекватно съобразно обстановката. „Заплатите на хората не се вдигат адекватно, професионалисти напускат, отиват при бизнесмени, трудно е вече назначението на опитни шофьори. Имал съм разговор с началника на службата (от края на септември това е бригаден генерал Красимир Станчев, офицер от кариерата от НСО), а и с президента, те също са категорични за реформи в службата, които да вдигнат нивото. Обидно е служителите да бъдат наричани „пазванти“ и какви ли не“.

Специално за последния инцидент с блъснатото от кола на НСО в София момче, ген. Владимиров отказа коментар – тече разследване.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.