Последни новини
Home / Законът / Държавният глава освободи Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор (допълнена)  

Държавният глава освободи Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор (допълнена)  

Defakto.bg

Стартират консултациите  при президента за промени в Конституцията

По предложение на Висшия съдебен съвет и на основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията държавният глава е издал  указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Доскорошният №1 в прокуратурата  беше избран за шеф на  КПКОНПИ със 165 гласа от парламента.  След  избора той подаде оставка пред Висшия съдебен съвет, който я прие. Междувременно Цацаров  внесе и  молба във ВСС и за преназначаването му като върховен прокурор.  Ходът е за да може Цацаров да запази мястото си на магистрат, на което да бъде възстановен след изтичането на мандата му начело на КПКОНПИ.  Молбата му е  в дневния ред на Прокурорската колегия за вторник.

Любпитното е, че в утрешния брой на „Държавен вестник“ излизат както Указ № 286 на президента за освобождаването на главния прокурор Цацаров, така и решението на Народното събрание за избирането на същия за председател на КПКОНПИ. А утре, от 16 часа, Прокурорската колегия на ВСС е насрочила извънредно заседание с четири точки, една от които е преназначането на Сотир Стефанов Цацаров като редови прокурор във ВКП (за да се запази магистратското му място).  

Вече е известно – в сряда сутринта Цацаров ще предаде щафетата като главен прокурор на Иван Гешев в зала „Тържествена“ на Съдебната палата. Озвучителните уредби за събитието вече са поставени и са мощни, свидетелстваха магистрати.

Стартират консултациите при президента Румен Радев за необходимостта от промени в Конституцията, се казва още в съобщението.

 Първата подготвителна среща на Румен Радев ще се проведе на 17 декември с Правния съвет към президента и с представители на академичната общност, а на 19 декември от 13.00 часа  държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2 представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Комисарят по човешките права на СЕ призовава властите за по-добра защита на жертвите от домашно насилие

В писмо до българските власти комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович …

ВКС с тълкувателно решение за постановленията при възлагане на недвижими имоти при публична продан

   С Тълкувателно решение № 6/2020 г. от 20.05.2022 г. по Тълкувателно дело № 6/2020 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.