Последни новини
Home / Законът / Държавният глава освободи Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор (допълнена)  

Държавният глава освободи Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор (допълнена)  

Defakto.bg

Стартират консултациите  при президента за промени в Конституцията

По предложение на Висшия съдебен съвет и на основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията държавният глава е издал  указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Доскорошният №1 в прокуратурата  беше избран за шеф на  КПКОНПИ със 165 гласа от парламента.  След  избора той подаде оставка пред Висшия съдебен съвет, който я прие. Междувременно Цацаров  внесе и  молба във ВСС и за преназначаването му като върховен прокурор.  Ходът е за да може Цацаров да запази мястото си на магистрат, на което да бъде възстановен след изтичането на мандата му начело на КПКОНПИ.  Молбата му е  в дневния ред на Прокурорската колегия за вторник.

Любпитното е, че в утрешния брой на „Държавен вестник“ излизат както Указ № 286 на президента за освобождаването на главния прокурор Цацаров, така и решението на Народното събрание за избирането на същия за председател на КПКОНПИ. А утре, от 16 часа, Прокурорската колегия на ВСС е насрочила извънредно заседание с четири точки, една от които е преназначането на Сотир Стефанов Цацаров като редови прокурор във ВКП (за да се запази магистратското му място).  

Вече е известно – в сряда сутринта Цацаров ще предаде щафетата като главен прокурор на Иван Гешев в зала „Тържествена“ на Съдебната палата. Озвучителните уредби за събитието вече са поставени и са мощни, свидетелстваха магистрати.

Стартират консултациите при президента Румен Радев за необходимостта от промени в Конституцията, се казва още в съобщението.

 Първата подготвителна среща на Румен Радев ще се проведе на 17 декември с Правния съвет към президента и с представители на академичната общност, а на 19 декември от 13.00 часа  държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2 представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.