Последни новини
Home / Законът / Обединението на свободните адвокати предупреждава за „фалшиви“ мейли с покани за доброволно изпълнение

Обединението на свободните адвокати предупреждава за „фалшиви“ мейли с покани за доброволно изпълнение

Defakto.bg

Обединението на свободните адвокати предупреждава за разпространяването на фалшиви е-мейли от името на адвокати, адресирани до граждани и фирми. С тях адресатите се приканват да изпълнят покани за доброволно изпълнение на парични задължения.

Тези е-мейли са фалшиви и целта им вероятно е користна, предупреждават защитниците. Кампанията е стартирана в края на миналата седмица.

„Обединението на свободните адвокати предупреждава, че тези е-мейли НЕ ПРОИЗХОЖДАТ от адвокати, а имената на адвокатите се ползват без тяхно разрешение. ОСА в момента прави усилия, за да уточни каква е целта на тези съобщения. На този етап е ясно, че техният брой е огромен, като вероятно става въпрос за закупени списъци с десетки хиляди мейли, на които се изпращат покани за изпълнение на несъществуващи парични задължения от други мейли-бушони, които са създадени единствено за целта. Много е вероятно да става въпрос за троянски коне или т.нар. „фишинг“ – метод, при който хакерите се опитват да се сдобият с кодове за онлайн банкиране, кредитна карта или друга информация за достъп на лица до определени финансови услуги.
Мейлите съдържат .doc файл, с наименование „Покана за доброволно изпълнение c.1 (866-5х45)”.
От управителния съвет на ОСА предупреждаваме, че файловете не трябва да се отварят, тъй като вероятно съдържат зловреден код. Е-мейл кампанията е стартирана днес, като първите сигнали пристигнаха при нас около 11:00 ч.“, казват от обединението. И илюстрират:

Примерни текстове на въпросните е-мейли:

Във връзка с неизпълнение на задълженията Ви, Ви отправям настоящата покана за доброволно изпълнение на задълженията Ви.
При липса на доброволно изпълнение, ще бъдат предприети необходимите процесуални действия и ще бъде сезиран компетентния съд.
Изтеглете подробностите в приложението.
С Уважение,
адв. ….

–––––––––––––––––––––––-

Уведомяваме Ви, че към настоящия момент не е направено плащане по задължение.
След изтичането на срока, в случай, че не изпълните задълженията си и не сме получили дължимата сума, пристъпваме към принудително събиране, по законоустановения ред, включително чрез изпълнително производство с частен съдебен изпълнител.
Подробности в приложението.
С Уважение,
адв.

–––––––––––––––––––––––-

„Вследствие на атаката, множество колеги получават обаждания от различни търговци, с въпрос за какво задължение става въпрос. Самите адвокати установяват, че не водят и не са ангажирани с каквито и да е процедури срещу съответните юридически лица и граждани, но имената им стоят под въпросните покани“, заявяват още от Обединението на свободните адвокати.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата прекрати разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.