Последни новини
Home / Законът / Обединението на свободните адвокати предупреждава за “фалшиви” мейли с покани за доброволно изпълнение

Обединението на свободните адвокати предупреждава за “фалшиви” мейли с покани за доброволно изпълнение

Defakto.bg

Обединението на свободните адвокати предупреждава за разпространяването на фалшиви е-мейли от името на адвокати, адресирани до граждани и фирми. С тях адресатите се приканват да изпълнят покани за доброволно изпълнение на парични задължения.

Тези е-мейли са фалшиви и целта им вероятно е користна, предупреждават защитниците. Кампанията е стартирана в края на миналата седмица.

“Обединението на свободните адвокати предупреждава, че тези е-мейли НЕ ПРОИЗХОЖДАТ от адвокати, а имената на адвокатите се ползват без тяхно разрешение. ОСА в момента прави усилия, за да уточни каква е целта на тези съобщения. На този етап е ясно, че техният брой е огромен, като вероятно става въпрос за закупени списъци с десетки хиляди мейли, на които се изпращат покани за изпълнение на несъществуващи парични задължения от други мейли-бушони, които са създадени единствено за целта. Много е вероятно да става въпрос за троянски коне или т.нар. “фишинг” – метод, при който хакерите се опитват да се сдобият с кодове за онлайн банкиране, кредитна карта или друга информация за достъп на лица до определени финансови услуги.
Мейлите съдържат .doc файл, с наименование „Покана за доброволно изпълнение c.1 (866-5х45)”.
От управителния съвет на ОСА предупреждаваме, че файловете не трябва да се отварят, тъй като вероятно съдържат зловреден код. Е-мейл кампанията е стартирана днес, като първите сигнали пристигнаха при нас около 11:00 ч.”, казват от обединението. И илюстрират:

Примерни текстове на въпросните е-мейли:

Във връзка с неизпълнение на задълженията Ви, Ви отправям настоящата покана за доброволно изпълнение на задълженията Ви.
При липса на доброволно изпълнение, ще бъдат предприети необходимите процесуални действия и ще бъде сезиран компетентния съд.
Изтеглете подробностите в приложението.
С Уважение,
адв. ….

———————————————————————-

Уведомяваме Ви, че към настоящия момент не е направено плащане по задължение.
След изтичането на срока, в случай, че не изпълните задълженията си и не сме получили дължимата сума, пристъпваме към принудително събиране, по законоустановения ред, включително чрез изпълнително производство с частен съдебен изпълнител.
Подробности в приложението.
С Уважение,
адв.

———————————————————————-

“Вследствие на атаката, множество колеги получават обаждания от различни търговци, с въпрос за какво задължение става въпрос. Самите адвокати установяват, че не водят и не са ангажирани с каквито и да е процедури срещу съответните юридически лица и граждани, но имената им стоят под въпросните покани”, заявяват още от Обединението на свободните адвокати.

About De Fakto

Проверете също

Гаранция от 40 000 лева за граничен полицай, обвинен за подкуп, постанови Апелативният специализиран съд

Задържаният през юни по обвинение за участие в престъпен сговор за “смачкване” на разследвания за …

Очаквано: КС прекрати делото за комисията “Десислава Атанасова”, от която управляващите “навреме” се отказаха

Очаквано, КС единодушно прекрати делото за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.