Последни новини
Home / Законът / Евродепутат към премиера на Малта за убийството на Дафне Каруана: Всеки ден, в който оставате на власт, е срам за демокрацията

Евродепутат към премиера на Малта за убийството на Дафне Каруана: Всеки ден, в който оставате на власт, е срам за демокрацията

Defakto.bg
Вера Йоурова

Малта трябва да ускори реформите, необходими за борбата с корупцията – това е заяви в Европейския парламент заместник-председателят на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова  по време на дебат за върховенството на закона в Малта заради последните разкрития около убийството на журналистката Дафне Каруана-Галиция, съобщава кореспондента на БНР в Брюксел. Според Йоурова, приоритетите, по които трябва да се действа незабавно, са:

“Един от най-големите приоритети за Малта е да укрепи независимостта на съдебната система, особено по отношение на назначенията и освобождаванията на съдиите, както и да създаде отделна и напълно независима прокурорска служба. Необходимо е също така да се положат още усилия за разкриването и борбата с корупцията и задействането на рамката за борбата с прането на пари. Тук все още има липса на съществен напредък”.
Естебан Гонсалес Понс

Нещо не е наред, когато тези, които обещават да служат на народа, използват институциите срещу него и когато демократично избрано правителство е принудено да прикрива убийство на журналист“,  заявява евродепутатът от ЕНП Естебан Гонсалес Понс. И се обръща се към премиера на Малта Джоузеф Мускат така:

Обръщам се директно към вас – всеки ден, в който оставате на власт, е срам за демокрацията и обида за паметта на Дафне Каруана. Всеки ден, в който сте на власт, е шамар в лицето на хилядите малтийски граждани, които настояват за правосъдие и истина“.

Разледващата малтийска журналистка Дафне Галиция  загина преди две години в близост до дома си от заложено в колата ѝ взривно устройство. Покушението бързо се превърна в международна новина, включително защото това бе първият случай в ЕС, в който за убийство на журналист са заподозрени политици.  В блога си тя не щадеше корупция във властта. Половин час преди смъртта си  бе публикувала пост, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.