Последни новини
Home / Законът / Евродепутат към премиера на Малта за убийството на Дафне Каруана: Всеки ден, в който оставате на власт, е срам за демокрацията

Евродепутат към премиера на Малта за убийството на Дафне Каруана: Всеки ден, в който оставате на власт, е срам за демокрацията

Defakto.bg
Вера Йоурова

Малта трябва да ускори реформите, необходими за борбата с корупцията – това е заяви в Европейския парламент заместник-председателят на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова  по време на дебат за върховенството на закона в Малта заради последните разкрития около убийството на журналистката Дафне Каруана-Галиция, съобщава кореспондента на БНР в Брюксел. Според Йоурова, приоритетите, по които трябва да се действа незабавно, са:

“Един от най-големите приоритети за Малта е да укрепи независимостта на съдебната система, особено по отношение на назначенията и освобождаванията на съдиите, както и да създаде отделна и напълно независима прокурорска служба. Необходимо е също така да се положат още усилия за разкриването и борбата с корупцията и задействането на рамката за борбата с прането на пари. Тук все още има липса на съществен напредък”.
Естебан Гонсалес Понс

Нещо не е наред, когато тези, които обещават да служат на народа, използват институциите срещу него и когато демократично избрано правителство е принудено да прикрива убийство на журналист“,  заявява евродепутатът от ЕНП Естебан Гонсалес Понс. И се обръща се към премиера на Малта Джоузеф Мускат така:

Обръщам се директно към вас – всеки ден, в който оставате на власт, е срам за демокрацията и обида за паметта на Дафне Каруана. Всеки ден, в който сте на власт, е шамар в лицето на хилядите малтийски граждани, които настояват за правосъдие и истина“.

Разледващата малтийска журналистка Дафне Галиция  загина преди две години в близост до дома си от заложено в колата ѝ взривно устройство. Покушението бързо се превърна в международна новина, включително защото това бе първият случай в ЕС, в който за убийство на журналист са заподозрени политици.  В блога си тя не щадеше корупция във властта. Половин час преди смъртта си  бе публикувала пост, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция.

About De Fakto

Проверете също

ЕК завежда иск срещу България пред Съда на ЕС за неизпълнение на решението за мръсния въздух у нас

България ще бъде изправена пред Съда на ЕС  заради бездейства по въпроса със замърсяването на …

Управляващите с нова версия за независимия прокурор, който ще разследва Главния: Мандат от 7 години, избор от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство

След премеждията на проектите “Кирилов” (по името на бившия правосъден министър) и куп унищожителни негативни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.