Последни новини
Home / Законът / От догодина: Централизирана система за изпълнителните дела позволява онлайн справки за тяхното образуване, движение и приключване

От догодина: Централизирана система за изпълнителните дела позволява онлайн справки за тяхното образуване, движение и приключване

Defakto.bg

Министерството на правосъдието изгради централизирана информационна система за изпълнителните производства, съобщиха от МП. Чрез електронната платформа ще могат да се правят дистанционно справки за  образуване, движение и приключване на изпълнителните дела  от всяка точка в страната и чужбина.

Системата е изградена по проект, финансиран от Европейския социален фонд. И, пилотно, се очаква да заработи догодина.

Съобщението на Министерството на правосъдието:

„С въвеждането на електронната платформата взискателите, длъжниците и техните пълномощници ще могат да се осведомяват във всеки един момент за всички входящи и изходящи документи по техните дела, за наложените възбрани и запори, предприети действия по публична продан и т.н., уточни ръководителят на проекта Жана Шаранкова.

До информацията ще имат достъп и инспекторите от Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт. Те ще могат да правят справки на основание разпореждане и/или издадена заповед от министъра на правосъдието за извършване на проверка по конкретни дела. Възможност за достъп, във връзка с постъпили жалби и сигнали по конкретни производства, ще имат и представители на Съвета на Камарата на Частните съдебни изпълнители.

Очаква се през следващата година да се предприемат мерки централизирана информационна система да започне да работи пилотно. Предстои да бъде изработена и нормативна промяна, с която ще се въведе задължение за частните и държавни съдебни изпълнители да качват в платформата ежедневно всички входящи и изходящи документи от образуване до приключване на изпълнителните производства„.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.