Последни новини
Home / Законът / Решение на Прокурорската колегия: Сотир Цацаров е редови прокурор във ВКП от днес

Решение на Прокурорската колегия: Сотир Цацаров е редови прокурор във ВКП от днес

Defakto.bg

Единодушно, с 9 „за“ Прокурорската колегия на ВСС преназначи Сотир Стефанов Цацаров за прокурор във Върховната касационна прокуратура. Новото назначение е от 17 декември, то ест днес.

Извънредното заседание на колегията бе свикано по предложение на трима кадровици – Евгени Диков, Даниела Машева и Огнян Дамянов. Водеше го Евгени Диков като най-старши, самият Сотир Цацаров го нямаше.

Преди гласуването Даниела Машева докладва постъпилата молба от доскорошния главен прокурор за преназначаване. А Евгени Диков обяви, че днес е обнародван Указ 286 от 13 декември на президента Румен Радев за освобождаването на главния прокурор Сотир Цацаров. Както Де факто неведнъж писа, указите на президента влизат в сила от деня на тяхното издаване. Но след гласуването в колегията статутът на Цацаров, който междувременно бе избран и за председател на КПКОНПИ, придобива яснота. От днес той е редови върховен обвинител. А догодина ще поиска да бъде освободен от магистратската длъжност, за да застане начело на антикорупционната комисия.

В 9,30 ч. утре на церемония в зала „Тържествена“ Иван Гешев ще встъпи като главен прокурор. Очаква се в същия ден за първи път да ръководи и заседание на Прокурорската колегия на ВСС – последното за тази година. Утрешното заседание на кадровиците е редовно, а дневният ред е подписан миналата седмица от Цацаров като главен прокурор.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.