Последни новини
Home / Законът / Решение на Прокурорската колегия: Сотир Цацаров е редови прокурор във ВКП от днес

Решение на Прокурорската колегия: Сотир Цацаров е редови прокурор във ВКП от днес

Defakto.bg

Единодушно, с 9 “за” Прокурорската колегия на ВСС преназначи Сотир Стефанов Цацаров за прокурор във Върховната касационна прокуратура. Новото назначение е от 17 декември, то ест днес.

Извънредното заседание на колегията бе свикано по предложение на трима кадровици – Евгени Диков, Даниела Машева и Огнян Дамянов. Водеше го Евгени Диков като най-старши, самият Сотир Цацаров го нямаше.

Преди гласуването Даниела Машева докладва постъпилата молба от доскорошния главен прокурор за преназначаване. А Евгени Диков обяви, че днес е обнародван Указ 286 от 13 декември на президента Румен Радев за освобождаването на главния прокурор Сотир Цацаров. Както Де факто неведнъж писа, указите на президента влизат в сила от деня на тяхното издаване. Но след гласуването в колегията статутът на Цацаров, който междувременно бе избран и за председател на КПКОНПИ, придобива яснота. От днес той е редови върховен обвинител. А догодина ще поиска да бъде освободен от магистратската длъжност, за да застане начело на антикорупционната комисия.

В 9,30 ч. утре на церемония в зала “Тържествена” Иван Гешев ще встъпи като главен прокурор. Очаква се в същия ден за първи път да ръководи и заседание на Прокурорската колегия на ВСС – последното за тази година. Утрешното заседание на кадровиците е редовно, а дневният ред е подписан миналата седмица от Цацаров като главен прокурор.

About De Fakto

Проверете също

В последните си работни дни, 44-о Народно събрание експресно променя НК и ГПК

Препускането е заради открита наказателна процедура за неправилно транспониране на евродиректива В последните работни дни …

Обявиха конкурси за преместване и първоначално назначаване в РП

Общо 91 свободни длъжности в районните прокуратури в страната, вкючително в СРП, обяви Прокурорската колегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.